Mezelurile de Turda, propuse pentru înregistrare europeană

Mezelurile de Turda, propuse pentru înregistrare europeană
În perioada martie - august s-au desfășurat întâlniri de lucru în 40 de județe, organizate de direcțiile agricole, ca urmare a calendarului stabilit de conducerea ministerului pentru accelerarea demersurilor de punere în aplicare a programului de încurajare a produselor tradiționale.

Au fost identificate 300 de produse care se pot încadra în sistemele de calitate naţionale şi europene: naţionale - produse tradiţionale, rețetă consacrată şi europene – denumire de origine protejate (DOP), indicații geografice protejate (IGP) şi specialități tradiționale garantate (STG).

Obiectivul îl constituie înregistrarea a 14 produse în sisteme de calitate europene până în 2020. Trei echipe de specialişti din Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au purtat un dialog interactiv cu factorii implicați, explicând legislația națională şi europeană pentru încadrarea pe sisteme de calitate europene şi naţionale. 

S-au prezentat cazuri concrete de înregistrare a produselor alimentare pe sistemele de calitate naţionale ca produs tradiţional sau ca reţetă consacrată românească şi etapele de înregistrare pe sisteme europene, cât şi împărtăşirea experienţei româneşti în implementarea regulamentelor europene din domeniu.

Un alt subiect a fost accelerarea implementării legislaţiei naţionale în  vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultativă produs montan, România având o treime din suprafaţă în zona montană (658 de unități administrativ teritoriale din 27 de judeţe).

La acţiunile desfăşurate de către reprezentanţii MADR au participat 2.000 de fermieri, producători agricoli, operatori economici, procesatori economici din domeniul agro-alimentar, reprezentanți ai grupurilor de acțiune Locală, reprezentanți ai fundațiilor şi asociaţiilor din domeniu.

La acestea s-au prezentat președinți de consilii județene, prefecți, primari, directori ai instituțiilor publice locale, factori locali de decizie care au stabilit introducerea în strategia de promovare a produselor locale atât organizarea de târguri cu produse tradiționale, de piețe volante, cât și acordarea de asistență pentru fermieri în vederea înregistrării produselor agricole și alimentare pe sistemele de calitate europene. 

S-a urmărit creșterea numărului de produse atestate ca produs tradițional și înregistrarea în Registrul Național al Produselor Tradiționale care va fi recunoscut pe piață, prin utilizarea logoului de produs tradițional, proprietatea MADR. Toate demersurile s-au finalizat cu un calendar de acţiuni pe următoarele luni, specifice fiecărui judeţ.

Pentru sectorul industrie operatorii economici vor fi consiliați pentru înregistrarea de rețete consacrate românești și extinderea documentației tehnice aferente rețetei consacrate. În analiza celor 300 de produse propuse de județe, cu potențial pe termen lung, s-au identificat 100 care pot accesa sistemele de calitate europene. 

Până în 2019, 20 de produse sunt în atenția MADR pentru finalizarea documentației conform regulamentului european şi a legislaţiei naţionale: telemea de Vaideeni și Sibiu, brânză de burduf de Bran, gem de rabarbăr, brânză de Gulianca, salată deltaică cu icre de ştiucă, virșli de Hunedoara, pâine de Pecica, salam de Nădlac, salinate de Turda, usturoi de Copălău, ceapă de Pericei, șuncă ardelenească, varză de Toboliu, bere nemțeană, cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, covrig muscelean, prune afumate de Sâmbureşti, cârnaţi olteneşti, mere de Voineşti.

România are înregistrate ca indicații geografice patru produse alimentare: magiun de prune de Topoloveni (IGP), salam de Sibiu (IGP), novac afumat din Țara Bârsei (IGP), telemea de Ibănești (DOP). 

Alte trei produse se află în analiză la Bruxelles: Cârnați de Pleșcoi ((IGP), Scrumbie de Dunărea afumată (IGP) și Cașcaval de Săveni (IGP).  Pentru obținerea de indicații geografice protejate se află în proces de verificare nouă băuturi spirtoase: vinars de Târnave, Segarcea, Murfatlar, Vaslui și Vrancea, palincă, horincă de Cămârzana, țuică de Argeș și Medieșu Aurit.

Comenteaza