Meciul dintre România şi Grecia. Din tarabe

Meciul dintre România şi Grecia. Din tarabe
Producătorii de lubenițe din Dăbuleni veniți în Cluj să-și vândă marfa se plâng de faptul că unii „bișnițari, șpeculanți, intermediari sau cum li se mai spune pe la Cluj” vând pepeni aduși din Grecia și spun că sunt „de Dăbuleni”.

„Problema cu pepenii din Grecia e că se fac mult mai rapid. Au o vreme mult mai favorabilă pentru așa ceva" a explicat Mariana Liță,  o femeie de 50 de ani, care se ocupă de cultivarea pepenilor „de 20 de ani. De douăzeci de ani vin și la Cluj".

Femeia de la următorul stand a profitat de ocazie, pentru a interveni în discuţie: „Au dat la televizor și au spus că nu s-au făcut anul acesta lubenițele la Dăbuleni. Asta este o mare minciună. Lumea crede că noi le aducem din Grecia. Chiar îi rugăm să meargă la Dăbuleni să filmeze câtă lubeniță există acolo".

Pentru a înlătura orice dubiu, un al treilea comerciant, care îşi vinde marfa lângă Piața Mărăști, s-a gândit ca pe viitor să fotografieze fiecare pas al producției: „Deja nu mai pot. Eu o produc, vin clienții și tot asta mă întrebă, dacă e sau nu din Grecia. Dar la următoarea recoltă fac altfel: fac poze cum plantez sămânța, fac poze cand crește și fac poze când o scot și le arăt la clienți că e chiar plantată de mine", spune ea, indignată.

Mariana Liță a investit pentru cele trei hectare unde a plantat sămânță aproximativ 20.000 de lei.„Sper din tot sufletul să-mi scot banii. A mers un timp, dar acum nu mai merge. Parcă tot mai rău merge. Mai și aruncăm din ea că se strică", explică Mariana.

Pentru a-și susține afacerea, cei care locuiesc în Dăbuleni au apelat la bănci: „Am luat două credite din bancă, de la două bănci diferite. Nu știu dacă pot să-i fac. Fonduri europene nu luăm, că trebuie să fi proprietar de pământ. Noi închiriem pe an pământul."

Mihai CISTELICAN

Comenteaza