Mărinimia PSD a durat doar doi ani. Guvernul taie gratuitățile pe tren pentru studenți

Mărinimia PSD a durat doar doi ani. Guvernul taie gratuitățile pe tren pentru studenți

Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, a anunţat că Guvernul va adopta un act normativ prin care va limita numărul de călătorii gratuite cu trenul pentru studenţi.

Potrivit lui Teodorovici în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD de luni au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificări bugetare din 2019, fiind înaintate câteva propuneri de măsuri, iar unele au fost convenite "de principiu".

Una este legată de gratuitatea pe calea ferată de care beneficiază studenţii. "Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii. De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi. Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură", a adăugat ministrul de Finanţe.

El a precizat că a obţinut un acord de principiu în CEx asupra propunerii, dar forma finală va fi în Parlament.

"Subliniez încă o dată, a fost o discuţie asupra cărora a fost dorinţa de a informa toţi colegii din CEx, a obţine un acord de principiu, dar forma exactă, cu toate elementele în spate, va face subiectul unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de astfel de măsuri. Repet, sunt elemente care nu sunt luate, e foarte important de subliniat, aşa cum poate se doreşte a se interpreta, din lipsă de bani. Sunt măsuri care trebuie să fie luate, pentru că este logic, spunem noi, astăzi, în România şi sunt măsuri care, să spunem aşa, vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită. Deci, nu sunt măsuri luate din lipsă de bani", a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.

Studenţii cer oprirea demersurilor care le limitează dreptul privind transportul gratuit

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită coaliţiei de la guvernare oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenţilor privind transportul gratuit cu trenul şi acordarea burselor.

"Gratuitatea la transportul feroviar intern acordată de statul român studenţilor înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă la instituţiile de învăţământ superior acreditate reprezintă una dintre facilităţile cu cel mai mare impact asupra calităţii vieţii studenţilor. În contextul dimensiunii sociale a educaţiei, această măsură constituie unul dintre mecanismele de implementare a unor politici publice ce vizează echitatea în învăţământul superior, care contribuie la creşterea numărului de studenţi din medii socio-economice defavorizate. În plus, prin această facilitate, se încurajează mobilitatea studenţilor, atât pentru schimburi de experienţă între centrele universitare, cât şi pentru a lua parte la diferite manifestări artistice, culturale, sportive sau ştiinţifice, desfăşurate în diverse oraşe ale ţării", precizează reprezentanţii studenţilor, într-un comunicat transmis, marţi, presei.

Potrivit sursei citate, problemele sociale cu care se confruntă România în momentul de faţă constituie un aspect suficient de alarmant pentru a determina decidenţii să aloce resursele financiare necesare pentru a facilita accesul categoriilor defavorizate la studii universitare. Chiar şi în condiţiile creşterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenţilor cu articolele de îmbrăcăminte, încălţăminte şi alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare şi eventualele participări la manifestări ştiinţifice, arată ANOSR.

ANOSR informează că în luna ianuarie a solicitat CFR Călători informaţii referitoare la numărul de studenţi unici care au beneficiat cel puţin o dată de gratuitate în transportul feroviar.

"În răspunsul formulat de compania de transport feroviar nu ne-au fost puse la dispoziţie date comerciale 'deoarece ne desfăşurăm activitatea pe o piaţă concurenţială', comunicându-ne, totuşi, că doar 20% din numărul total de bilete vândute îl reprezintă biletele emise pentru studenţi", menţionează sursa citată.

Potrivit ANOSR, discursul abordat de coaliţia de guvernare, conform căruia se creează o falsă imagine asupra bugetului necesar pentru acordarea gratuităţii studenţilor pentru transportul feroviar, este absurd şi nu face decât să denigreze imaginea studenţilor în opinia publică, să încurajeze discursul instigator la ură şi să nege un drept câştigat de studenţi.

"Considerăm că statul român trebuie să fie principalul pilon de susţinere în formarea unei societăţi preponderent alcătuite din persoane cu studii superioare, care va contribui în mod cert la un proces de dezvoltare durabilă la nivel naţional. Astfel, ar putea fi observate rezultate semnificative în ceea ce priveşte dezvoltarea sectoarelor economice care presupun calificări superioare, iar baza de impozitare ar creşte. Totodată, nu putem trece cu vederea faptul că cetăţenii ar fi mult mai conştienţi de ceea ce presupune implicarea în viaţa civică", a afirmat Petrişor-Laurenţiu Ţucă, preşedinte ANOSR. 

Comenteaza