Marile şantiere private ale Clujului

Marile şantiere private ale Clujului
Cele mai mari proiecte locale din judeţ, cu lucrări de construcţie începute şi în derulare, vizează centre de afaceri, două fabrici în parcuri industriale şi spitale.

Profilul de centru de servicii al municipiului Cluj-Napoca i-a determinat pe dezvoltatorii de birouri să dea drumul la proiecte cu suprafeţe mari de birouri. În zona de producţie, primul trimestru a trecut fără mari surprize în ceea ce priveşte investiţii noi.

„După desemnarea polilor de dezvoltare, Braşovul devine capitala aviaţiei, Iaşiul, a medicamentelor, Timişoara are industria automotive, iar Cluj-Napoca e polul IT. Aceste aglomerări vor atrage după sine investiţii importante, atât ca sedii de birouri şi companii, cât şi ca facilităţi de producţie pentru fiecare oraş în parte, iar primele semne se văd în distribuţia procentuală a proiectelor de birouri pe zone de dezvoltare", explică Victor Ignat, project manager al IBC Focus, companie de consultanţă care monitorizează şantiere din toată ţara.

Trei dintre cele mai mari proiecte cu lucrări în şantier sunt cele pentru centrele de afaceri activate în 2012-2013, unele cu livrări de spaţii programate pentru acest an. Cel mai avansat dintre proiecte este Cluj Business Center, unde dezvoltatorii de la Felinvest au ridicat prima clădire pe fosta platformă a fabricii de dulciuri Feleacull. „Există din această lună dovada de luare în folosinţă de la primărie pentru scara I. Suntem în negocieri avansate pentru primii chiriaşi şi mergem cu lucrările de la următoarea etapă, scara II", a detaliat Călin Buzoianu, directorul Felinvest.

Pe şantierul de pe Bd. 21 Decembrie, unde dezvoltatorii de la NEPI şi omul de afaceri Ovidiu Şandor au demarat proiectul The Office, se lucrează la pregătirea fundaţiei. Lucrările la prima etapă din centrul de afaceri de la Cluj, cu o suprafaţă închiriabilă de 19.000 mp, vor dura 14 luni. Proiectul va fi livrat în întregime până în 2016 şi va avea o certificare BREEAM de clădire verde. La finalizare, va avea o suprafaţă închiriabilă de 54.000 mp. Cel mai recent intrat în şantier dintre proiectele de birouri, centrul tehnologic Liberty, are constructor desemnat de săptămâna trecută. Dezvoltatorul Fribourg a demarat lucrările la prima etapă din viitorul parc tehnologic Liberty, care presupune reconversia unor clădiri existente şi amenajarea spaţiilor exterioare. Suprafaţa utilă închiriabilă pentru birouri va fi de 5.600 mp, iar primele spaţii ar trebui livrate în noiembrie.
Unul dintre cei mai mari investitori străini de la Cluj, care îşi extinde proiectul în 2013, a demarat lucrările pentru noua etapă din campusul din Bd. Muncii. Emerson, ocupant al parcului industrial Tetarom II, are un proiect cu hale de producţie cu parter şi mezanin şi un corp de birouri de trei etaje. Fără mari investitori noi anunţaţi în acest început de an, cele două investiţii în derulare din Tetarom III de la Jucu rămân printre cele mai importante. În vară, grupul Bosch se pregăteşte să închidă lucrările de construcţie pentru noua fabrică de unităţi electronice de comandă pentru industria auto. Într-o primă fază, cea de construcţie, investiţiile planificate se ridică la 77 de milioane de euro. Italienii de la De'Longhi, producător de electrocasnice care a preluat fostul spaţiu al Nokia, are în curs de autorizare proiectul pentru o nouă hală, cu planuri de a derula lucrări în acest an.
Pe segementul producţie-logistică, alte proiecte care figurează la IBC sunt a doua etapă din parcul logistic Kaufland de la Turda, dar şi centrul logistic de distribuţie produse alimentare al Macromex, în lucru în zona industrială Reif de la Câmpia Turzii, precum şi extinderea parcului logistic din Someşeni al Transilvania Construcţii şi fabrica de mortare Sika de la Căpuşu Mare. Două mari proiecte private sunt aşteptate în zona medicală: spitalul orădenilor de la Pelican, deja ridicat pe Calea Turzii şi Centrul de Sănătate Transilvania din Tetarom I. Ultimul aparţine CBC Development Design care a anunţat reconversia unui centru de afaceri în centru medical. „Nu avem încă un termen pentru acest şantier. Cel mai probabil investitorii vor începe cu proiectul de la Băile Someşeni", a explicat unul dintre constructorii implicaţi în cele două proiecte cu investitor comun.

 

Etichete
Comenteaza