Mănăşturul se bate cu Bună Ziua pe piaţa apartamentelor

Mănăşturul se bate cu Bună Ziua pe piaţa apartamentelor
Cele mai multe apartamente scoase la vânzare sunt în cel mai mare cartier al Clujului. Dezvoltatorii imobiliari activi în ultimii ani s-au orientat cu noile proiecte către zona de sud.

Aproape un sfert dintre apartamentele scoase la vânzare prin portalul Imobiliare.ro sunt construite în cel mai mare cartier al municipiului Cluj-Napoca. Mănăşturul domină piaţa, cu 24,9% din totalul anunţurilor.

În cartierele Mărăşti şi Gheorgheni se găsesc un număr apropiat de locuinţe scoase pe piaţă (13,3% din totalul anunţurilor, respectiv 12,9%), clasamentul fiind urmat de Zorilor (9,7%). În noua extensie a oraşului, dezvoltată în plin boom imobiliar la Cluj, Bună Ziua, se află 6,5% dintre apartamentele promovate prin Imobiliare.ro, potrivit datelor transmise de reprezentanţii portalului de specialitate. Zona care şi în 2012 duce lipsă de trotuare şi-a câştigat denumirea de "Pipera Clujului" în urma dezvoltării agresive din anii de vârf ai pieţei imobiliare, când blocurile au fost ridicate înaintea drumurilor şi a clădirilor de servicii.

Cartierul cu cele mai multe case scoase la vânzare este Andrei Mureşanu, zonă rezidenţială consacrată şi una dintre cele mai scumpe din reşedinţa de judeţ. 15,5% din totalul anunţurilor de vânzare de case din municipiu se referă la locuinţe din Andrei Mureşanu. Urmează cartierele Gheorgheni, Zorilor, Grigorescu şi Bună Ziua. "Cele mai multe construcţii de locuinţe din ultimii ani au fost realizate în zona Bună Ziua, proces care s-a intensificat mai ales începând cu 2007. Nu ne putem referi însă la Bună Ziua ca la un cartier - un cartier presupune dotări şi servicii, nu doar o împrăştiere de locuinţe", a subliniat arhitectul clujean Vasile Mitrea.

Clasamentul cartierelor în funcţie de numărul de apartamente scoase pe piaţă rămâne similar şi în funcţie de ofertele din varianta online a publicaţiei Piaţa de la A la Z: cele mai multe locuinţe se vând în Mănăştur, Mărăşti, Gheorgheni, Zorilor şi Bună Ziua. În ultimii 10 ani numărul de locuinţe din Cluj-Napoca a crescut de la 115.232 (în 2002) la 128.815, potrivit datelor rezultate în urma recensământului din 2011. Aproximativ 1.500 de unităţi se aflau anul trecut în diverse stadii de dezvoltare în Cluj-Napoca, potrivit unui raport al Coldwell Banker Transilvania. Cele mai multe dintre proiectele rezidenţiale noi sunt amplasate în zona Bună Ziua - Calea Turzii.

"Aceasta este zona în care s-a dezvoltat mai mult segmentul rezidenţial de calitate, pentru clasa medie. Aici preţurile sunt undeva în jur de 900 euro/mp. Există şi alte zone unde s-a construit mult în anii recenţi, dar unde oferta se adresează unei alte categorii de cumpărători, cum ar fi Floreştiul, unde preţurile coboară la 600 euro/mp", a menţionat Anamaria Burca, managing partner la compania de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Transilvania.

Blocuri sau ansambluri de dimensiuni mai mari se află în construcţie în Bună Ziua (Mao Imobiliare, Elite Grup), pe Calea Turzii (Coratim), pe Calea Dorobanţilor (Transilvania Construcţii), în Gheorgheni (ansamblul spaniolilor de la Herce sau Studium Green, în vecinătatea Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor). "Se mai construiesc blocuri în oraş, în diverse cartiere, dar mai degrabă imobile mici, de 8-12 apartamente", a completat Burca.

Piaţa clujeană nu duce lipsă de oferte pe segmentul rezidenţial, însă cererea scăzută va dicta evoluţia preţurilor, explică specialiştii din domeniu. "Scăderea intensităţii în sectorul creditării influenţează negativ cererea, ceea ce va duce în continuare la scăderea preţurilor în segmentul rezidenţial", a menţionat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

Apartamente la vânzare

Mănăştur 24,9%
Mărăşti 13,3%
Gheorgheni 12,9%
Zorilor 9,7%
Bună Ziua 6,5%

Case la vânzare

Andrei Mureşanu 15,5%
Gheorgheni 10,3%
Zorilor 9,1%
Grigorescu 8,3%
Bună Ziua 8,3%

Sursa: Imobiliare.ro

 

Etichete
Comenteaza