Magazine cu acoperişuri verzi la Cluj. „Numai să găsim partener”

Magazine cu acoperişuri verzi la Cluj. „Numai să găsim partener”
Grupul german Kaufland își va transforma acoperișurile, parcările și exteriorul magazinelor în grădini urbane pentru comunitate. Proiectul va începe cu unităţile din capitală şi va fi generalizat în ţară după găsirea unor parteneri de specialitate.

Lanţul german de hipermarketuri va lansa prima rețea de grădini urbane comunitare din România, transformându-și acoperișurile, exteriorul parcărilor și al magazinelor în spații verzi cultivate cu legume, fructe, arbuști, plante aromatice și flori, care pot fi folosite de comunitate.  Investiţia iniţială se va ridica la 300.000 de euro.

Proiectul „Grădinescu” este dezvoltat împreună cu asociația Institutul de Cercetare în Permacultură din România (ICPR), promovează grija față de natură, spiritul comunitar și susține dezvoltarea agriculturii urbane prin propriul exemplu. El își propune să îi familiarizeze pe copii și adulți cu grădinăritul și ușurința de a avea o alimentație sănătoasă chiar și în mediul urban.

Experţii în grădini urbane, greu de găsit

„La Bucureşti am găsit parteneri de specialitate care să ne ajute în proiectul nostru, ceea ce nu a fost deloc uşor. Dacă vom găsi un astfel de partener în grădini urbane şi la Cluj, vom face şi acolo”, ne-a spus Loredana Samoilă, specialist în relaţii publice la Kaufland România.

„Am structurat grădinile după principiile și eticile permaculturii, dar și astfel încât să invite comunitatea locală să interacționeze cu plantele și să o protejeze, să o adopte și să învețe cât mai multe despre protecția mediului din această interacțiune”, a declarat Ionuț Bădică, președinte al ICPR.

Parcele adoptate de cetăţeni

Vor fi nouă grădini urbane comunitare, dintre care trei amplasate pe acoperișurile magazinelor, patru în parcările sau în spatele unităţilor și două în școli din Bucureşti. Prima amenajată are 2.300 mp și va fi folosită de către comunitate. 
 
Kaufland a lansat o invitație oamenilor din vecinătate să vină să își adopte propria parcelă de grădină pe care să o îngrijească, sub îndrumarea specialiștilor ICPR. Grădina va deservi și ca spațiu de învățare pentru școlile și grădinițele din zonă.

Grădinile de pe acoperiș și din exteriorul parcărilor aduc și avantaje pentru mediul înconjurător, prin purificarea aerului și reducerea poluării, a zgomotelor și reglarea umidității. Inițiativa vine în contextul în care agricultura urbană sau grădinăritul pe balcon este o ocupație din ce în ce mai întâlnită. 

Sera de la bloc, preferata românilor
 
Kaufland a prezentat rezultatele primului studiu privind răspândirea grădinăritului urban în România. 7 din 10 români practică agricultura urbană, cultivând la domiciliu legume, verdețuri sau fructe, din dorința de a se bucura de propriile culturi, naturale. Peste jumătate dintre ei aleg să cultive verdețuri (57%), 39% cultivă fructe, iar 27%, legume, unii combinând mai multe tipuri.

Plantele cel mai des cultivate de români în urban sunt căpșunele (25%), lămâile (20%), urmate de roșii, cartofi, pătrunjel, cimbru și rozmarin. Balconul este locul preferat pentru agricultură urbană de 50% dintre români, în timp ce 14% cultivă în fața blocului, 8% la periferia orașului, iar restul nu găsesc un loc în oraș, orientându-se spre parcele din afara acestuia.

Studiul este realizat de Institutul BICEED, în perioada 9 mai – 26 mai, pe un eșantion urban reprezentativ de 1.143 persoane din orașe mari, medii și mici din România, prin chestionare aplicate pe teren, față în față. Principalii concurenţi ai Kaufland la Cluj sunt Auchan, Carrefour, Cora (hipermarketuri), Metro, Selgros (cash & carry), Lidl, Profi, Penny Market, Mega Image, Unicarm, Oncos (supermarketuri).  
 
Ce cuprind grădinile Kaufland 
 
Primele grădini amenajate au acoperişuri hidroponice (păstrează cultura pe un substrat prin care circulă permanent apă cu soluții nutritive),  domuri geodezice (minisere), spații pentru grădinărit şcolar, peisaje comestibile cu legume, fructe și copaci, hoteluri pentru insecte, miniiazuri, alei senzoriale, sisteme de irigaţii, răsadnițe, terase cu paturi de legume, plante cățărătoare, pomișori și arbuști, mobilier de grădină, ochiuri de apă, foișoare, plante aromatice (mentă, busuioc, rozmarin, salvie), roșii de talie mică, dovlecei baby, salată și spanac.

Comenteaza