Liber la subvenţiile pentru agricultură. 541 de milioane de euro disponibile

Liber la subvenţiile pentru agricultură. 541 de milioane de euro disponibile
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primește, din 28 aprilie, cereri pentru finanțarea proiectelor de investiții în cadrul primei sesiuni de depunere a proiectelor prin intermediul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020), pentru 2016.

Solicitanții au la dispoziție 541 de milioane de euro. Ei pot depune în intervalul 28 aprilie - 31 octombrie proiecte pentru investiții în exploatații agricole, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea fermelor mici. În 2016 se deschid pentru prima oară submăsurile pentru cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectorul agricol și sectorul pomicol. 
 
Pentru acestea, depunerea se desfășoară până la 31 iulie. „Suntem pregătiți să venim în întâmpinarea celor ce vor finanțare. Am făcut numeroase simplificări, am reglat multe lucruri pentru ca procesul de depunere să fie mult mai eficient. E doar o primă etapă, urmând să deschidem în cel mai scurt timp și sesiunile pentru alte submăsuri”, a decalarat Andras Szakal, directorul AFIR.
 
Cea mai mare alocare, de 270 milioane de euro, este disponibilă pentru investiții în exploatații agricole, pe sectoare: vegetal (140 de milioane), zootehnic (80 de milioane), zona montană (40 de milioane), ferma de familie (10 milioane). Beneficiari eligibili sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, societățile comerciale agricole, cooperativele și grupurile de producători, institutele de cercetare. 
 
Investiții eligibile sunt construirea, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor din cadrul fermei; amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat. Valoarea sprijinului poate atinge 2 milioane de euro pe proiect în cazul ultimelor. 
 
Pentru sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri sunt 161 de milioane de euro, din care pentru zona montană 33 de milioane. Beneficiari sunt persoane fizice înregistrate și autorizate, asociați unici sau majoritari ai unor societăţi cu răspundere limitată, cu vârsta maximă de 40 de ani, care își iau angajamentul de a deveni fermieri activi. Valoarea sprijinului este de 12.000-50.000 de euro.
 
Alocarea pentru dezvoltarea fermelor mici este de 100 de milioane de euro, dintre care 21 milioane pentru zona montană. Beneficiari sunt fermierii cu drept de proprietate sau de folosinţă pentru o exploatație agricolă, care sunt persoane fizice înregistrate sau autorizate sau au un SRL, încadrate în microîntreprinderi sau întreprinderi mici.

Planul de afaceri trebuie să conțină prezentarea situației inițiale a exploatației, prezentarea etapelor și a obiectivelor propuse, prezentarea detaliată a acțiunilor. Valoarea sprijinului: 8.000-15.000 de euro, pe 3-5 ani.
 
Submăsurile dedicate cooperării în sectoarele agricol și pomicol dispun de 10,5 milioane de euro. Valoarea sprijinului este de maxim 100.000 de euro pentru ambele submăsuri. Beneficiari eligibili sunt parteneriatele constituite în baza unui acord de cooperare și cel puțin un fermier sau un grup care își desfășoară activitatea în sectoarele agricol sau pomicol.

Comenteaza