Producătorii de sfeclă de zahăr din Cluj au intrat în vizorul asigurătorilor

Producătorii de sfeclă de zahăr din Cluj au intrat în vizorul asigurătorilor
Schimbările climatice și importurile au redus producția în România

Cultivatorii de sfeclă de zahăr din județul Cluj au devenit o țintă a asigurătorilor după ce această plantă agricolă este subvenționată de către statul român, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Societatea Agra Asigurări este prima care își extinde oferta de portofoliu cu asigurarea culturilor de sfeclă de zahăr, prin submăsura 17.1, program prin care fermierii îşi pot recupera de la AFIR până la 70% din costul primei eligibile de asigurare. “Noutatea este adusă de faptul că acoperim şi pagubele generate de dăunătorii specifici”, a declarat Adrian-Horia Lupu, director general al Agra Asigurări România.

În situaţia producerii daunei, fermierii sunt despăgubiţi de la plafonul de 7.000 de lei, cu posibilitatea de majorare a despăgubirii de la 10% cu până la 50% din suma asigurată iniţial, din 10 în 10 puncte procentuale. Conform unui raport realizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în România se cultivă sfeclă de zahăr pe 22.000 ha. Producţia înregistrează o tendinţă de scădere în ultimii ani din cauza schimbărilor climatice şi importurilor.

Zone geografice reprezentative pentru această cultură sunt judeţele Cluj, Mureş, Alba, Sibiu, Hunedoara, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Brăila, din jurul celor două fabrici de zahăr de la Luduş şi Roman. Agra Asigurări are în portofoliu și asigurarea pentru secetă. Piața națională a asigurărilor este dominată de Euroins, City Insurance, Allianz-Țiriac, Omniasig și Groupama.

Comenteaza