Investitorii români anunţă avalanşa preţurilor

Investitorii români anunţă avalanşa preţurilor
Aceştia susţin că modificările fiscale anunţate de guvern vor determina scumpiri în lanţ în toate domeniile în ţara noastră, precum şi restrângerea consumului intern.

Introducerea noilor taxe, în special cele referitoare la accize, redevenţe şi cele pe construcţii, vor avea un impact negativ asupra economiei cu efecte directe asupra nivelului de trai al românilor şi va avea efecte contrare faţă de cele preconizate de autorităţi, avertizează Consiliul Investitorilor Români (CIR).

„Creşterea accizării la carburanţi va avea un efect cumulat, la pompă, de 0,5 lei/l. Majorarea redevenţelor la resurse minerale va conduce la creşterea preţului final al energiei electrice. În România, 30% din electricitate este obţinută utilizând lignit şi huilă. În condiţiile în care materia primă reprezintă 70% din costurile de producere a electricităţii, o majorare a redevenţelor la cărbune se va resimţi direct în preţul final. Impozitul pe construcţii se va reflecta în preţul final al energiei. Conform reglementărilor în vigoare, taxele, impozitele, contribuţiile la fonduri speciale sunt costuri preluate direct în tariful de distribuţie şi transport al energiei şi gazelor naturale, ceea ce înseamnă că se va reflecta în preţul plătit de consumatorul final. Un impozit de 1,5% pe hidrocentrale, termocentrale se va reflecta în preţul electricităţii produse de acestea.", conform conducerii CIR.

„Deja costurile cu energia electrică (subvenţiil pentru sursele regenerabile şi cogenerarea de înaltă eficienţă), şi cu gazele naturale (în urma liberalizării, preţurile s-au majorat cu 50%) au devenit extrem de mari. Continuarea liberalizării în ritmul anunţat va conduce, anul viitor, la dublarea preţurilor la gazele naturale din producţia internă pentru agenţii economici. În condiţiile în care majoritatea produselor şi serviciilor înglobează şi costuri cu energia şi resursele energetice, majorarea preţurilor acestora se va reflecta indirect şi asupra preţurilor bunurilor şi serviciilor realizate în ţară. Impozitul de 1,5% se va aplica şi asupra construcţiilor din agricultură, ceea ce va conduce automat la creşterea preţurilor mărfurilor alimentare, o nouă influenţă asupra inflaţiei. Toate aceste taxe se vor reflecta în preţurile mărfurilor alimentare, nealimentare şi a serviciilor plătite atât de populaţie, cât şi de către agenţii economici", constată organizaţia patronală.

Aceasta a anunţat că efectele negative se vor reflecta asupra inflaţiei, cursului de schimb, iar consecinţele vor viza înlocuirea motorului creşterii economice, exportul, de investiţii (ce vor fi reduse de taxele pe construcţii) şi cererea internă (care va fi restrânsă, prin limitarea achiziţiilor). Patronatele din România susţin revenirea la taxa pe valoarea adăugată de 19%, reducerea TVA la alimentele de bază, scutirea de profit a impozitului investit, eliminarea sistemului "coşului de gaz" pentru toţi consumatorii eligibili, prelungirea calendarului de liberalizare a preţurilor, refacerea sistemului de irigaţii printr-un parteneriat public privat, susţinerea şi promovarea produselor româneşti, limitarea evaziunii fiscale la importuri. Forumul investitorilor autohtoni reuneşte companii cu capital majoritar privat românesc, cu o cifră de afaceri cumulată de 5 miliarde de euro.

Ce se modifică

- Impozitul pe profit
- Impozitul pe venit
- Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor
- Impozitul pe veniturile obţinute din România de nerezidenţi
- TVA
- Accizele
- Impozitele şi taxe locale
- Impozitul pe construcţii
- Redevenţe minierele

Urcă accizele

- Benzină cu plumb: de la 547 la 637 euro/tonă, respectiv de la 421 la 491 euro/1.000 l
- Benzină fără plumb: de la 467 la 557 euro/tonă, respectiv de la 359 la 429 euro/1.000 l
- Motorină: de la 391 la 473 euro/tonă, respectiv de la 330 la 400 euro/1.000 l
- Petrol lampant (kerosen): de la 469 la 557 euro/tonă, respectiv de la 375 la 445 euro/1.000 l

 

 

Etichete
Comenteaza