Investitor din Chicago pentru Tetarom III

Investitor din Chicago pentru Tetarom III
“În această seară (ieri – n. red.), eu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marius Nicoară, avem o teleconferinţă cu un mare investitor din Chicago, peste Nokia. Mai avem 50 ha disponibile. Acest tip de negociere este ţinută secretă până la un moment dat, la cererea investitorului, pentru că există sindicate, burse unde trebuie raportate informaţiile”, a motivat Găvrea.

“In Tetarom I avem 32 ha, iar cel mai cunoscut investitor este Siemens. în Tetarom II Emerson ocupă 12 ha, va investi 125 de milioane de euro în cinci ani şi va crea 2.500-3.500 de locuri de muncă, dintre care 450 pentru cercetători. în Tetarom III, care se întinde pe 154 ha, Nokia România SRL va investi 60 de milioane de euro, BYD, 20 de milioane de euro; mai sunt Hansaprint, Stora Enso. în total, acolo vor fi investiţii de 300 de milioane de euro”, a precizat Găvrea.

 

Parc de business la Cluj

 

“Ar fi bine să extindem Tetarom III, să facem şi Tetarom IV, pentru că există cerere din partea investitorilor. Aceştia vizează îndeosebi terenurile din apropierea marilor oraşe, cu acces la autostrăzi, drumuri naţionale, calea ferată. Un lucru esenţial îl ocupă prezenţa utilităţilor, pentru că în România este complicat să le introduci ulterior.

Lângă Nokia vor mai veni furnizori ai acestei companii. Numai BYD va crea 2.000 de locuri de muncă. Există interes pentru Cluj din partea unor companii din industria farmaceutică, din cea de componente auto, în general pentru investiţii de la zero”, a spus vicepreşedintele ARIS, Monica Bărbuleţiu.

“Cele 200 ha din parcurile industriale ale Clujului au adus investiţii de 500 de milioane de euro şi au creat 13.000 de locuri de muncă. Ar fi bine ca administraţia clujeană să se gândească şi la un parc de business, unde să fie servicii de outsourcing”, a recomandat Bărbuleţiu.

Aceasta a precizat că investiţiile străine în România s-au ridicat la 9,2 miliarde de euro în 2006 şi la 7,1 miliarde de euro în 2007, cu menţiunea că 2,2 miliarde încasate acum doi ani au provenit din privatizarea Băncii Comerciale Române.

 

Investitori păstraţi pe termen lung

 

“Să sperăm că am renunţat la mentalitatea «Nu ne vindem ţara». Important este să atragem companii care să aducă o valoare adăugată cât mai mare, să creeze locuri de muncă şi să asigure o dezvoltare în timp, adică să aducă la bugetele locale impozite şi taxe pe o perioadă cât mai mare”, a subliniat vicepreşedintele ARIS.

Ioana Mureşan, reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca, a menţionat că municipalitatea lucrează la un Ghid al investitorului. Manifestarea “Cluj-Napoca Roundtable & CSR Awards”, organizată ieri la hotelul Topaz de către Bucharest Business Week, a adunat reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai autorităţilor locale şi centrale. Cu acest prilej s-au decernat premii pentru oameni de afaceri de succes, responsabilitate socială sau antreprenoriat.

 

Granzii din Chicago

 

In clasamentul celor mai mari investitori din Chicago în 2006, întocmit de Crain’s Chicago Business, figurează Boeing – 61 de miliarde de dolari, Sears Holding – 53 de miliarde, Walgreen – 47,4 miliarde, Motorola – 42,8 miliarde, Caterpillar – 41,5 miliarde, Archer Daniels – 36,5 miliarde, Allstate – 35,7 miliarde, Kraft Foods – 34,3 miliarde, Abbot Laboratories – 22,4 miliarde, Deere & Co – 21,7 miliarde.
Comenteaza