INTERVIU. Chezan: "Am o obligație morală față de clienți. Nu mă voi ascunde după faliment"

INTERVIU. Chezan:
Dezvoltatorul imobiliar Mihai Chezan susține că dorește să continue proiectul Tower Park, din cartierul clujean Mănăștur, unde investiția va fi realizată de un grup internațional. Clienții care se judecă pentru avansurile plătite ar urma să își primească apartamentele. Numit de presă ”țepar”, româno-americanul a avut o reacție tranşantă.

Omul de afaceri Mihai Chezan a anunțat, săptămâna trecută, că vrea, împreună cu un grup internațional de investitori și cu Dorin Bob, de la firma clujeană Studium Green, să reia lucrările la un proiect imobiliar început acum 10 ani. Este vorba despre Tower Park, din Mănăștur.

Proiectul a fost încetinit de criză și oprit complet de litigiul apărut între dezvoltator și Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV), care deținea terenul. Procesul este pe rol, dar Chezan susține că investitorii au pregătit o ofertă foarte bună universității, pentru ca litigiul să se încheie pe cale amiabilă.

Într-un interviu exclusiv pentru ZIUA de CLUJ, româno-americanul explică și calificativul "țepar", care i-a fost atașat numelui său: " Sunt o persoană discretă, motiv pentru care am preferat să nu-mi spăl rufele în public. De aceasta au profitat mici oportuniști și parteneri din Cluj, care au creat o publicitate negativă în jurul numelui meu, ca să nu își plătească datoriile față de mine. Această stare de lucruri se încheie acum".

- Anunțați că reporniți proiectul Tower, din Mănăștur. Cum se poate, noi știam că există un proces pe rol cu USAMV?
- Mihai Chezan: Este cazul să terminăm acest proiect început în urmă cu 10 ani. Toate părțile implicate - clienți, USAMV, investitori - își doresc sau ar trebui să își dorească finalizarea ansamblului imobiliar și, să nu ne ascundem, obținerea unui profit material.

- Ați avut discuții cu conducerea USAMV? Nu ar fi mai ușor să cădeți la pace?
- M.C.: De-a lungul ultimilor ani, au fost mai multe propuneri făcute conducerii USAMV. Le-am oferit fie terminarea hotelului, fie bani pentru a-l putea termina singuri. În continuare avem pe masă aceste propuneri. Să nu uităm că ideea proiectului a plecat de la universitate, care a dorit o asociere în participațiune pe terenul din Mănăștur; în schimbul terenului, primea un hotel la cheie. Acum, USAMV blochează acest proiect prin prelungirea unui litigiu pe care l-a pornit în 2011. Atunci, din cauza crizei, noi încetiniserăm ridicarea ansamblului, dar aveam soluții de continuare și a trebuit să oprim totul deoarece a apărut litigiul.

Din punctul de vedere al investitorilor, amânarea unei înțelegeri nu face decât să păgubească pe toată lumea, inclusiv USAMV. Ei nu pot să obțină altceva decât ceea ce au cerut inițial: hotel sau bani.
Să sumarizăm: (1) USAMV a cerut o asociere cu un dezvoltator și a pus la dispoziție terenul; (2) noi am construit cu acordul universității pe acest teren, iar clădirile sunt ale noastre (acest lucru a fost stabilit deja). Terminarea procesului nu are cum să schimbe această realitate.

USAMV, chiar dacă ar prelua clădirile, ar trebui să returneze investitorilor circa 10 milioane de euro. Credem că este de datoria conducerii universității să materializeze financiar această asociere. Procesul este pe final oricum și se va termina până în primăvara anului viitor. Noi considerăm că este lipsit de sens să mai aștepte verdictul, odată ce au pe masă o soluție mai bună decât le-ar putea oferi instanța.

- În ipoteza că vă înțelegeți cu USAMV, mai aveți autorizație de construire?
- M.C.: Se vor obține autorizații pentru terminarea construcției, conform proiectului inițial.

- Sunteți în proces și cu clienții care au semnat antecontracte, dar văd că ei vă susțin pe dvs. Care este explicația?
- M.C.: Clienții antecontractanți doresc, pe bună dreptate, materializarea investiției făcute. Ei sunt de fapt asociați în proiect cu dezvoltatorul și USAMV. Relația dintre mine și ei a fost de respect și de prietenie. Oprirea proiectului, din cauza litigiului cu USAMV, a dus la frustarea clienților.

După intrarea în insolvență, judecătorul sindic a decis ca activele (clădirile) să rămână într-o firmă, iar clienții, în alta. Procesul penal dintre noi are singurul scop de a repara această situație. În mod normal, firma cu care oamenii au contracte, fiind în faliment, nu am obligația juridică să le construiesc blocul.

Am însă o obligație morală pe care o recunosc și nu mă voi ascunde după faliment. Actualii investitori recunosc antrecontractele semnate în 2007-2008. Trebuie totuși să subliniez un lucru: eu sunt principalul păgubit până în prezent, pentru că mi-am investit circa 5 milioane de euro din banii mei în clădirile care se văd în Mănăștur.

- Ați afirmat că există un grup de investitori internaționali. Cine sunt aceștia? Câtă putere financiară au?
- M.C.: E vorba de un grup de investitori cu experiență. Ei au investit deja circa 2 milioane de dolari în acest proiect.

- V-ați asociat și cu un om de afaceri cunoscut de la Cluj, George Dorin Bob. Încap mai multe săbii în aceeași teacă?
- M.C.: În contextul actual, în care operăm în mai multe țări, preferăm să ne asociem cu constructori activi din orașele unde avem proiecte. Ne dorim ca ei să se ocupe de aceste proiecte, dar suntem pregătiți să intervenim în caz că se împotmolesc. Dorin Bob și-a manifestat demult dorința de a fi parte din acest proiect și cred că poate să ajute.

În asocierea făcută anul acesta între investitorii americani și Dorin, el a garantat cu aducerea a 4 milioane de euro și construirea blocurilor. Există un management de proiect. Rolul meu și al managementului de proiect este să ne asigurăm că fiecare parte își îndeplineste obligațiile asumate pentru a termina proiectul.

- Ați fost catalogat de presă în diferite moduri, nu toate elegante. Cel mai rapid îmi vine în minte cuvântul "țepar". Cum răspundeți? De ce nu ați replicat niciodată?
- M.C.: Eu am construit proiecte de zeci de milioane de dolari sau euro și am creat sute de locuri de muncă în firmele mele. Sunt o persoană discretă, motiv pentru care am preferat să nu-mi spăl rufele în public. De aceasta au profitat mici oportuniști și parteneri din Cluj, care au creat o publicitate negativă în jurul numelui meu, ca să nu își plătească datoriile față de mine.

Această stare de lucruri se încheie acum. Vreau să clarific toate situațiile și să îmi recuperez toți banii. Să vă mai spune ceva: următoarele apartamente le vom scoate la vânzare numai după ce vor avea extras de carte funciară, ca să nu mai dăm cuiva ocazia să lanseze epitete ofensatoare.

- Ce alte proiecte aveți la Cluj și în ce stadiu se află?
- M.C.: Deținem participare în mai multe în terenuri și proiecte din Cluj, în mai multe zone. Cel mai cunoscut proiect pe rol este Park Lake, de lângă Iulius Mall. Eu dețin 50% din proiect; sunt asociat cu Claudiu Zaharia, de la firma Amistar Euroconsult (unde Zaharia este partener cu Robert Grigorescu, din București).

Zaharia și Grigorescu au încercat "să uite" de asocierea noastră și să facă proiectul singuri. Am demarat un prim litigiu pentru a recupera cele 5-7 milioane de euro care mi se cuvin. Acești bani vor intra tot în proiectul Tower Park.

Comenteaza