Inspecția Muncii Cluj: au apărut restricții la transportul în comun

Inspecția Muncii Cluj: au apărut restricții la transportul în comun

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj a anunțat că firmele și instituțiile cu peste 99 de salariați sunt obligate să nu își trimită acasă deodată toți angajații care folosesc transportul în comun.  

Instituția a făcut precizări privind măsurile dispuse în baza hotărârii nr. 7 din 11 martie a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care aprobă decizia Grupului de Suport Tehnico-Știinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.

Conform art. 2 din hotărârea nr. 9/10.03.2020 se recomandă decalarea de către entităţile private cu peste 99 de angajaţi, a programului personalului care utilizează transportul public în comun, fie pentru întregul personal, în afara perioadelor de aglomeraţie maximă, fie prin împărţirea personalului care utilizează transportul public în comun în 2-3 grupuri, care să fie programaţi pentru începerea şi terminarea programului în intervalele orare decalate cu o oră/ o oră şi jumătate faţă de programul normal.

Conform art. 3 din hotărârea nr. 9/10.03.2020, se instituie obligativitatea decalării programului personalului din instituţiile publice cu peste 99 de angajaţi care utilizează transportul public în comun, fie pentru întregul personal, în afara perioadelor de aglomeraţie maximă, fie prin împărţirea personalului care utilizează transportul public în comun în 2-3 grupuri, care să fie programaţi pentru începerea şi terminarea programului în intervalele orare decalate cu o oră / o oră şi jumătate faţă de programul normal.

Entităţile menţionate şi cele care nu se încadrează în prevederile art. 2 şi 3 ca număr de personal au obligaţia de a identifica şi a evalua riscul îmbolnăvirii cu coronavirus şi ulterior de a lua măsurile tehnice şi organizatorice care se impun. Măsurile se vor lua până la 31 martie, cu posibilitate de prelungire. ITM va verifica modul în care sunt duse la îndeplinire măsurile dispuse.

Comenteaza