Încă o țară încearcă săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații vor primi același salariu

Încă o țară încearcă săptămâna de lucru de 4 zile. Angajații vor primi același salariu

Companiile care vor testa timp de 6 luni programul de muncă redus, vor fi supuse unui studiu atent al rezultatelor, inclusiv schimbări în sănătatea angajaţilor cât şi impactul asupra vieţii personale.

Campaniile din Republica Dominicană se pregătesc pentru un proiect pilot, prin care vor introduce săptămâna de lucru de patru zile.

Potrivit The Guardian, inițiativa ar urma să fie lansată în februarie și să dureze șase luni. Guvernul dominican a transmis că angajații vor primi același salariu. Așadar, săptămâna standard de lucru va fi redusă de la 44 la 36 de ore, de luni până joi.

„Acordă prioritate oamenilor, îmbunătățind sănătatea și bunăstarea și promovând o productivitate durabilă și ecologică”, a spus ministrul muncii, Luis Miguel de Camps.

Printre companiile care se așteaptă să participe se numără Claro, o companie de telecomunicații din America Latină, compania electrică EGE Haina, IMCA, o afacere cu echipamente grele și agenția națională de asigurări de sănătate a guvernului.

O universitate locală va analiza rezultatele, inclusiv orice schimbări de sănătate a angajaților și relația dintre muncă și viața lor personală.

În prezent, companiile din Republica Dominicană alocă de obicei opt ore de muncă în fiecare zi a săptămânii și alte patru sâmbăta, deși sunt libere să distribuie orele după cum consideră de cuviință, cu condiția să nu depășească 44 de ore pe săptămână.

Marea Britanie a lansat în 2023 ceea ce a fost considerat cel mai mare proces din lume pentru o săptămână de lucru de patru zile și a găsit rezultate pozitive. De asemenea, unele companii din SUA au trecut la o săptămână de lucru mai scurtă, în timp ce în Chile, legiuitorii au aprobat un proiect de lege pentru a reduce săptămâna de lucru de la 45 la 40 de ore.

Comenteaza