Imobiliarii: chiriile se vor scumpi la Cluj

Imobiliarii: chiriile se vor scumpi la Cluj
Căminul privat, o alternativă încă puțin dezvoltată la Cluj | Foto: 9AM
Imobiliarii: chiriile se vor scumpi la Cluj
Imobiliarii: chiriile se vor scumpi la Cluj

Piața chiriilor a fost cea mai afectată din sectorul imobiliar, însă întoarcerea studenților la Cluj-Napoca, la reluarea cursurilor, va crește prețurile.

Cele mai mari pierderi de pe piața imobiliară din România s-au consemnat în rândul chiriilor, relevă compania de consultanță Korter. După ce pandemia de coronavirus i-a forțat pe mulți studenți să revină în orașele natale, multe locuințe au rămas neocupate, forțând proprietarii chiar să scadă din suma solicitată.

Specialiștii imobiliari au remarcat că începutul anului nu a adus mari schimbări, oferta fiind mai mare decât cererea, însă este de așteptat ca în toamnă cel târziu lucrurile să se inverseze. Începutul noului an universitar ar trebui să îi regăsească pe studenți la cursuri, iar aceasta va face ca solicitările de chirii să crească din nou în centre universitare precum Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, București.

Prețurile apartamentelor, în scădere la început de an

În 2020, în principalele orașe din țară s-a înregistrat o creștere de prețuri între 1 și 8% la locuințe, cele mai scumpe fiind cele din Cluj-Napoca, potrivit Korter. Aici a fost consemnată cea mai mare urcare a prețurilor din piață imobiliară. La începutul anului 2020 prețurile erau cu 7-8% mai mici față de prezent.

Cu toate acestea, începutul lui 2021 a adus o ușoară scădere a prețurile în Cluj, comparativ cu finalul anului precedent. Datele portalului Flatfy.ro arată că, în ianuarie 2021, o locuință în Cluj avea un preț mediu de 1.325 euro/mp, în scădere de la 1.400 euro/mp, conform Ziare.com.

În București și în împrejurimi prețul mediu a crescut în cazul ansamblurilor rezidențiale noi și a scăzut pentru locuințele situate în blocuri vechi. La nivel național, după Cluj, cele mai scumpe apartamente de vânzare sunt în Timișoara și București. Topul este completat de Constanța, Craiova, Iași și Brașov.

Comenteaza