Hotelurile Clujului, în pragul falimentului. “Pierdem 20.000 de euro pe zi”

Hotelurile Clujului, în pragul falimentului. “Pierdem 20.000 de euro pe zi”
Hotelurile Clujului, în pragul falimentului. “Pierdem 20.000 de euro pe zi”
Hotelurile Clujului, în pragul falimentului. “Pierdem 20.000 de euro pe zi”

Opt unități hoteliere din Cluj, având 800 de angajați, cer autorităților naționale și locale să le scutească de taxele și impozitele pe tot acest an pentru a face față crizei generate de coronavirus.

“În prima noapte de la impunerea restricțiilor am pierdut 20.000 de euro. Nimeni nu știe exact cât va dura această criză sanitară. Clujul este un oraș de business, nu de leisure, în consecință va fi afectat foarte puternic. 60% din turiștii hotelului nostru provin din Italia, Germania, Franța, tocmai țările unde sunt zone roșii de carantină.

Noi facem parte din lanțul Wynhdam, care are afaceri și în alte domenii, vom primi o anumită infuzie de capital, ca să putem trece de această perioadă, însă nu prea mare, dar alte hoteluri neafiliate unor lanțuri nu vor avea această șansă”, a spus proprietarul Hotelului Ramada Cluj, Răzvan Țărmure.

"Hotelurile sunt dependente de circuitul turistic și de evenimente - conferințe, simpozioane, nunți - care acum sunt anulate, iar gradul de ocupare se apropie de zero. Solicităm scutirea totală de la plata contribuțiilor sociale și anularea impozitului specific industriei hoteliere pe timp de un an, iar pe plan local, anularea sau amânarea impozitului pe clădiri”, a precizat avocatul hotelierilor, Mircea Pop.

"Dacă nu facem nimic, în 2-3 luni, 800 angajați vor trebui rearanjați, prin reducerea timpului de lucru, a salariilor, concedieri. Noi vrem un parteneriat cu statul român. Dacă noi nu mai plătim pentru acești angajați, se mută sarcina la stat, căci intră în șomaj. Industria hotelieră. Este nevoie de măsuri urgente, imediate", avertizează reprezentanții hotelurilor.

Ei nu exclud găzduirea persoanelor supuse carantinei în această perioadă, însă au subliniat că subvenția acordată de stat nu ar acoperi cheltuielile operaționale pe care le au, îndeosebi cele cu salariile și cu asigurarea utilităților. Domeniile cele mai afectate de criza coronavirusului sunt turismul, industria ospitalității, transporturile, susțin hotelierii clujeni.

Scădere de 20% a consumului în restaurante

Hotelurile, transporturile și agențiile de turism raportează scăderi masive ale rezervărilor și anulări ale evenimentelor, iar industria de food-service resimte un impact major, potrivit Hospitality Culture Institute (HCI). În ultimile două săptămâni a fost înregistrată o scădere de 20% a consumului în restaurante față de anul trecut, potrivit institutului independent de cercetare în hoteluri, restaurante catering (HoReCa).

Scăderea înregistrată fost preluată în parte de zona de delivery, iar pe măsură ce panica se instalează ritmul de scădere a vânzărilor se intensifică și poate ajunge la 50-60%. Tendința de scădere a consumului de mâncare gătită și de băuturi afectează sustenabilitatea business-urilor, preponderent ale celor care au cheltuieli principale chiria și cheltuielile cu personalul. 70% din piața de HoReCa se află în spații închiriate.

“În fața unei asemenea amenințări pentru întreaga industrie de profil, este foarte important să transmitem un semnal de siguranță și încredere, astfel încât operatorii să adopte toate măsurile posibile de prevenție”, au declarat reprezentanții HCI.

Aceștia spun că măsurile pentru igiena angajaților, controlul lanțului de aprovizionare și siguranța spațiilor ar trebui să fie principalele comunicări ale brandurilor în perioada de criză cauzată de COVID-19. HCI reunește lideri din ospitalitate, profesioniști din diverse industrii, arhitecți, reprezentanți media, antreprenori și manageri. 

Comenteaza