Hotelul-spital-birou de pe Dealul Hoia costă 9 milioane de euro

Hotelul-spital-birou de pe Dealul Hoia costă 9 milioane de euro
Clădirea de sticlă din parcul industrial Tetarom I nu a apucat să fie folosită niciodată, deşi este aproape finalizată de cinci ani. Proprietarii au tot anunţat ba investitori noi, ba schimbarea funcţiunii, până când au dat faliment.

Două companii de insolvenţă, Ţuca Zbârcea şi Asociaţii (TZA) Bucureşti şi Solvendi Cluj, se ocupă acum de valorificarea imobilului, în calitate de lichidatori judiciari ai CBC Development Design Cluj-Napoca, societate aflată în faliment. Încheierea a fost pronunţată în 22 aprilie 2015 de către Tribunalul Specializat Cluj, în dosarul nr. 1298/1285/2013. 
 
Proprietatea imobiliară „de tip comercial-administrativ” de pe str. Tăietura Turcului, scoasă la vânzare, constă în o clădire de birouri cu trei etaje, cu o suprafaţă utilă de 8.794 mp (corpul A) şi un imobil cu destinaţie cazare – hotel nefinalizat şi neintabulat – cu şapte etaje, pe 7.282 mp, având un teren aferent în concesiune de 10.870 mp. Preţul de pornire pentru toate bunurile a fost fixat la 33,7 milioane de lei, plus taxa pe valoarea adăugată, adică 9,2 milioane de euro.  
 
Lichidatorii au programat deja trei licitaţii în toamnă, pe 22 octombrie, pe 5 noiembrie şi pe 19 noiembrie, însă nimeni nu a cumpărat la acest preţ. Coordonatorii procesului de valorificare a acestora sunt Marius Grecu, asociat la Solvendi, şi de Ciprian Dragomir, practician la TZA Insolvenţă. În consecinţă, pe 21 decembrie va avea loc adunarea creditorilor CBC care va decide strategia în privinţa proprietăţilor respective, urmând ca anul viitor acestea să fie din nou scoase la vânzare, conform surselor ZIUA de CLUJ. 
 
„Nu ştiu dacă s-a arătat cineva interesat, deoarece lichidatorul se ocupă de vânzare. Clădirea este foarte bună, bine gândită, eu am văzut cum s-a construit, dar din nefericire încă nu e funcţională. Am înţeles că BCR, care este principalul creditor, împreună cu constructorii, nu a mai fost dispusă să finanţeze proiectul. Noi avem de recuperat de la ei cam 50.000 de euro, puţin faţă de alţii. Am cumpăra-o noi, dar, din păcate, nu putem. Şi pe noi ne interesează dacă o ia cineva, pentru că astfel se creează locuri de muncă”, spune Viorel Găvrea, directorul societăţii Tetarom Cluj, care administrează parcurile industriale publice ale judeţului.   
 
Clădirea, botezată iniţial Global Plaza, a fost construită cu destinaţia de centru de afaceri, dar în în 2011 proprietarii au anunţat că imobilul se va transforma în spital. Conform planurilor anunţate cu ocazia lansării proiectului, Global Plaza urma să fie un centru de afaceri care să deservească Tetarom I şi clienţii săi. Proiectul includea hotel, săli de conferinţe, birouri, spaţii comerciale şi de servicii. Terenul este concesionat de la Tetarom, societate subordonată Consiliului Judeţean (CJ). După reorientarea planurilor în afacere medicală, dezvoltatorii au propus CJ să intre într-un parteneriat pentru realizarea unui spital regional de urgenţă (SRU). 
 
Reprezentanţii CJ nu au considerat viabilă varianta, invocând inclusiv impedimente de natură juridică pentru o asociere între privaţi şi administraţie, fără licitaţie. Raed Arafat, atunci subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a transmis că imobilul nu e potrivit în această formă pentru un SRU. Asociaţii CBC au înfiinţat o nouă societate pentru gestionarea proiectului reconvertit: Centrul de Sănătate Transilvania.

În afacere urma să intre şi o subsidiară a Băncii Transilvania, iar un protocol de colaborare a fost încheiat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie. În 2014, iar opţiunea era reîntoarcerea la funcţiunea de clădire de birouri şi servicii sau vânzarea, investitorii considerând neinteresantă afacerea medicală. Investiţia pentru ridicarea clădirii a fost de 16 milioane de euro. 
 
Parcul Tetarom I se întinde pe 320.000 mp, aici fiind create 2.000 de locuri de muncă. În incintă există o hală multifuncţională care cuprinde 1.700 mp spaţii de birouri şi 3.200 mp de spaţii de producţie, un incubator de afaceri cu 1.100 mp spaţii de birouri, un centru de afaceri. Aici îşi desfăşoară activitatea companii precum EnergoBit, BT, RCC Consult, EGH Import Export, Agressione, Siemens, valoarea investiţiilor acestora cifrându-se la 60 de milioane de euro.

Comenteaza