Hidrocentralele Clujului au mers slab anul trecut. Firma-mamă, pe profit

Hidrocentralele Clujului au mers slab anul trecut. Firma-mamă, pe profit

Sucursala Cluj a companiei naționale Hidroelectrica a livrat anul trecut doar 658 GWh, una dintre cele mai slabe performanțe dintre unitățile subordonate.

Pe primele locuri s-au situat sucursalele Porțile de Fier, Râmnicu Vâlcea și Bistrița, iar cel mai slab a mers Sebeș. Primele două au și cele mai mari puteri instalate la nivel național. Ca procent de energie livrată, sucursala Porțile de Fier conduce cu 47,2%, urmată de Râmnicu Vâlcea (21,6%) și Bistrița (10,9%), în timp ce Clujul avea numai 4,8% din total.

Ponderea energiei produse în România anul trecut era dată de cărbune (18%), urmată de hidro (16%) și nucleară (11%). După sursă, regenerabilelele dețineau 14%, fiind depășite de cărbune (27%), hidro (22%), nucleară (19%) și hidrocarburi (18%). Exportul de energie al României a fost de 6,08 TWh, dublu față de import, în timp ce consumul intern se ridica la 60,8 TWh.

Hidroelectrica a planificat să aloce 3,53 miliarde de lei pentru perioada 2018–2021, pentru punerea în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie electrică și pentru retehnologizarea acelor existente. Producătorul de energie a obținut anul trecut un profit net de 1,36 miliarde de lei, cel mai ridicat nivel din istoria companiei, a precizat directorul general Bogdan Badea.

În 2016, profitul net a fost de 1,22 miliarde. În primul trimestru al acestui an, Hidroelectrica a avut un profit net de 485 de milioane de lei, față de 399 milioane în aceeași perioadă din 2017, ca urmare a situației hidrologice îmbunătățite. "Iarna aceasta a fost o perioadă când am asigurat chiar și peste 50% din totalul energiei consumate la nivel național", a spus Bogdan Badea.

Cele mai mari investiții (2018)

  • Râul Jiu, Livezeni – Bumbești       73 mil. lei
  • Surduc – Siriu                                 34 mil. lei
  • Bistra – Poiana Mărului                12 mil. lei
  • Răstolița                                          10 mil. lei
  • Argeș, Oești – Curtea de Argeș     7 mil. lei

 

Cele mai mari retehnologizări (2018)

  • Stejaru                                                80 mil. lei
  • Vidraru                                                37 mil. lei
  • Călimănești                                         21 mil. lei   
  • Berești                                                 12 mil. lei
Comenteaza