Grupul BT a intermediat un business de o jumătate de miliard de euro la bursă

Grupul BT a intermediat un business de o jumătate de miliard de euro la bursă

International Investment Bank (IIB) a atras 105 de milioane de euro printr-o emisiune de obligațiuni de Bursa de Valori București (BVB) coordonată de BT Capital Partners (BTCP) Cluj, ajungând la 467 de milioane obținute prin piața de capital din România.

Emisiunea a fost intermediată de divizia de investment banking și piețe de capital a grupului financiar BT, alături de ING Bank România. „Rezultatele extraordinare ale celei de-a cincea emisiuni a International IIB pe piața din România sunt rezultatul muncii începute în 2015”, a declarat Daniela Secară, CEO al BT Capital Partners. „Interesul semnificativ manifestat de investitorii locali și străini pentru această tranzacție a creat premisele pentru a crește suma finală atrasă”, a spus Florin Ilie, Deputy CEO al ING Bank România.

IIB a atras recent o nouă rundă de finanțare pe piața de capital din România, pentru al cincilea an consecutiv. Obligațiunile, cu o maturitate de trei ani și o dobândă fixă de 3,98% pe an plătibilă anual, au fost listate, joi, 7 noiembrie, la BVB. Emisiunea cuprinde 50.000 de obligațiuni, cu o valoare nominală de 10.000 de lei, adică un total de 105 milioane de euro.

„Acest rezultat demonstrează în mod clar încrederea comunității investiționale internaționale în strategia băncii și este, evident, un semn al recunoașterii IIB ca o instituție de dezvoltare multilaterală localizată în Europa”, a spus Nikolai Kosov, Chairperson of the IIB Management Board.

„Ne bucurăm că a devenit deja o tradiție ca IIB să atragă finanțare de pe piața de capital din România și că ei văd în BVB un partener pentru finanțare. Sumele atrase de instituția financiară, alături de alte runde de finanțare derulate de alte companii românești în acest an, demonstrează că piața de capital din România este un mecanism solid și își îndeplinește rolul de finanțare al emitenților care dovedesc seriozitate și câștigă încrederea investitorilor”, a declarat Adrian Tănase, CEO al BVB.

Prima rundă de finanțare derulată de IIB pe piața de capital din România a fost în 2015, când a atras 111 milioane de lei, iar de atunci banca a emis în fiecare an obligațiuni, atât în lei, cât și în euro, pe BVB, ajungând la un total de 467 de milioane de euro. Primele două emisiuni au fost deja rambursate de IIB.

„Recentele decizii strategice ale acționarilor, cum ar fi relocarea sediului IIB la Budapesta și aprobarea unei noi runde de capitalizare au condus la îmbunătățirea ratingullui și a performanței financiare. Acum suntem martorii efectului pozitiv al acestor decizii: cel mai mic cost obținut vreodată de către IIB aferent unei emisiuni de obligațiuni în monedă locală. În cele din urmă, percepția pieței și testul pieței reprezintă cel mai bun barometru”, a subliniat Jozef Kollar, First Deputy Chairperson of the IIB Management Board.

Obligațiunile IIB22 au fost cumpărate de 18 investitori instituționali (bănci, administrator de fonduri, fonduri de pensii, asigurători și fonduri mutuale). Investitorii offshore au reprezentat 12% din emisiune. În urma acestei tranzacții, piața de capital din România este cea mai mare piață de pe care IIB a atras finanțare.

„Promovarea României la statutul de piață emergentă de către FTSE Russell și faptul că instituții financiare precum IIB sau alte instituții și din ce în ce mai mulți antreprenori privesc bursa ca o sursă de finanțare complementară pentru finanțarea planurilor de dezvoltare ne întăresc convingerea că suntem pe drumul cel bun în dezvoltarea acestei platforme de finanțare care poate susține creșterea bunăstării românilor”, a afirmat Lucian Anghel, președintele BVB.

Fondurile obținute de IIB vor avea ca destinație finanțarea portofoliului de credite existent și a noilor împrumuturi acordate statelor membre ale Uniunii Europene, respectiv refinanțarea datoriilor. IIB este o instituție de dezvoltare multilaterală fondată în baza acordului interguvernamental de instituire a IIB și a cartei sale. Cei nouă membri/ acționari sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia și Vietnam.

Comenteaza