Grădina Boema se redeschide pe filiera Toulouse

Grădina Boema se redeschide pe filiera Toulouse
Actualii proprietari ai imobilului monument istoric de pe strada Iuliu Maniu au închiriat locaţia asociaţilor care administrează cafeneaua-braserie din Piaţa Unirii.

Proprietatea monument istoric de pe Iuliu Maniu şi celebra grădină de vară se redeschid pentru public cu ocazia Zilelor Arhitecturii şi a Photo România Festival. Din această vară, proprietarii şi noii chiriaşi de la Toulouse estimează să dea drumul şi noii grădini de vară din incintă.

Noii proprietarii ai Boema, omul de afaceri Simion Mureşan şi soţia acestuia, au identificat operatori pentru spaţiul de pe Iuliu Maniu. „Am încheiat un parteneriat cu cei de la Toulouse, care au experienţă în acest domeniu, şi care vor să continue tradiţia locului, aşa că la Boema se va reamenaja o grădină de vară şi un restaurant. Sper că undeva la jumătatea lunii iunie să poate fi dată în funcţiune grădina de vară. Proiectul de restaurare va fi pus în practică printr-o investiţie comună. Există şi un concept, dar acesta nu este definitivat în acest moment. Ca funcţiuni pot să spun însă că intenţia merge tot înspre recuperarea tradiţiei locului - alimentaţie publică, bar, bistro, restaurant - servicii care să fie complementare grădinii, dar să fie operaţionale şi în lunile de iarnă", a explicat Simion Mureşan, unul dintre asociaţii Electrogrup, companie de infrastructură energetică şi de telecomunicaţii.

„Termenele de lucrări depind şi de evenimentele care se desfăşoară în aceste săptămâni acolo, fiindcă deocamdată spaţiul este predat organizatorilor. Urmează manifestări în cadrul Zilelor Arhitecturii şi festivalului de fotografie", a completat Mureşan. Denumirea noii unităţi va fi, cel mai probabil, legată de vechea Boema. În primă fază, proprietatea revine în circuitul public prin evenimentele din cadrul Zilelor Arhitecturii (15-18 mai), prilej cu care organizatorii vor să reînvie "palatul uitat" şi "grădina sălbăticită de nepăsare" de pe Iuliu Maniu. În martie, evenimentul „Loading Boema 5%" a marcat demararea procesului de readucere a clădirii de pe str. Iuliu Maniu în atenţia publicului, printr-un proiect propus în cadrul unui workshop realizat de Asociaţia Studenţilor Arhitecţi.

La manifestare au participat studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism, Universitatea de Arte şi Design şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară-secţia Peisagistică, coordonaţi de echipa atelierMASS - Marius Moga şi Silviu Aldea (arhitectură), Radu Morar (sculptură), Angela Kallo (instalaţie şi performance), Septimiu Jugreştan (sculptură). Studenţii implicaţi în proiectul „Grădina Boema" şi-au propus încă din toamna anului trecut să realizeze un traseu artistic al casei, care să cuprindă diferite expoziţii, instalaţii şi scenografii care să ajungă în fiecare încăpere a clădirii, din subsol până în pod, au explicat organizatorii. Aceştia au anunţat că între 15 şi 19 mai curtea va fi deschisă publicului şi va găzdui expoziţii, concerte şi piese de teatru.

Proprietatea, clasificată ca monument istoric, cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri a fost cumpărată în 2011, potrivit informaţiilor făcute publice de Grup de Lux (agenţia prin care a fost scos pe piaţă imobilul), dar ulterior noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă. Când a fost oficial scoasă la vânzare, în urmă cu trei ani, preţul de pornire oficial anunţat era de 1,7 milioane de euro. Ulterior, Boema a ajuns la 900.000 de euro. În acest an însă, proprietarii au demarat lucrări de reabilitare. Celebra clădire istorică din centrul Clujului a fost construită acum 180 de ani. Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul este de 1.330 mp, iar clădirea e amplasată la frontul străzii, fiind structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod.

 

Etichete
Comenteaza