GALERIE FOTO “Faceţi-vă temele, că vă scoatem noi din criză!”

GALERIE FOTO “Faceţi-vă temele, că vă scoatem noi din criză!”
200 de investitori din Germania, Austria şi Elveţia s-au întrunit la Cluj-Napoca pentru a concretiza o strategie de depăşire a dificultăţilor cu care se confruntă mediul de afaceri din Ardealul de Nord.
Oficialii şi oamenii de afaceri germani promit intrări consistente de capital în România dacă autorităţile vor crea un mediu bun investitorilor. Peste 200 de reprezentanţi ai unor companii cu capital german, austriac şi elveţian au fost prezenţi joi seară, la Sala VIP a stadionului Dr. Constantin Rădulescu, pentru a sărbători intrarea în noul an.

“Germania a ieşit din criză, dar românii încă nu au reuşit acest lucru. România trebuie să îşi facă temele pentru a depăşi această situaţie, în primul rând printr-o stabilitate fiscală. Economia Germaniei este orientată spre export, iar România are şansa de a atrage acest important flux de capital”, a subliniat Marko Walde, directorul Camerei de Comerţ Româno-Germane. “Scopul meu este să rog autorităţile locale să facă tot ce le stă în putinţă pentru a îmbunătăţi premisele pentru o operare cu succes a firmelor austriece. Sunt importante o piaţă stabilă, impunerea uşoară şi rapidă a pretenţiilor legale, o promovare mai eficientă şi o mai bună transparenţă şi eficienţă în administraţia publică”, a atras atenţia Rudolf Lukavsky, consilier comercial al Ambasadei Austriei. El a menţionat că, după informaţiile sale, grupul Swarovski încă nu s-a decis în privinţa amplasării viitoarei sale fabrici de cristale, hotărârea urmând să fie luată în primăvară.

Viceprimarul Attila Laszlo se bazează pe sprijinul german. “Tocmai am terminat un an greu, dar suntem optimişti. Este aici Ligia Subţirică, arhitectul-şef al municipiului, care are un proiect de dezvoltare a oraşului pe 10 ani, cu asistenţă germană”, a anunţat oficialul clujean. Ludger Thol, noul preşedinte al Clubului Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Ardealul de Nord, a mărturisit că produsul românesc cel mai bine vândut în Germania este Dacia. “Maşina face furori printre germani deoarece aceştia spun că are un raport preţ/calitate foarte bun”, susţine Thol.

Tünde Hymer l-a cunoscut pe actualul său soţ, un investitor austriac, acum şase ani. Au pus pe roate o afacere cu vinuri aduse din Austria. “Soţul se ocupă de relaţia cu producătorii locali, eu cu distribuţia, iar părinţii, cu transportul. Lui îi place foarte mult la Cluj, spune că se simte ca la Viena. A fost şi la Bucureşti, dar nu i-a plăcut. A făcut toxiinfecţie alimentară după ce a mâncat la un restaurant. Aducem vinuri din podgoriile din Austria la Cluj, după care le distribuim în cluburi, restaurante şi prin internet. Am negociat, aşa încât preţurile sunt la fel ca ale vinurilor româneşti”, mărturiseşte investitoarea clujeană.

Unul dintre amfitrionii întrunirii, antreprenorul Radu Ciorbă, a vândut compania sa, Frosys, concernului german Siemens, în 2007. “Am făcut o afacere bună. Din păcate, nu am investit banii aşa cum se cuvenea”, susţine întreprinzătorul, a cărui soţie lucrează tot la o companie germană. Reuniunea din Gruia a avut mottoul “Drumul spre Champions League”, iar berea brună germană a fost cea mai apreciată. Printre cei prezenţi s-au numărat reprezentanţi ai unor companii precum Lidl, Viessmann, Lupp Projekt, Brantner, Englmayer, HECO Schreiben, PricewaterhouseCoopers, EBS, Advantage Austria, EnergoBit sau Intergeo.

10.000.000.000
de euro

 este suma investită în România până acum de către companiile din Austria, 5 miliarde aparţinând OMV-Petrom. 6.000 de companii au capital austriac în ţara noastră şi oferă 100.000 de locuri de muncă.     



Comenteaza