Fostul proprietar al “spitalului privat” de pe Calea Turzii, cumpărat de Medicover

Fostul proprietar al “spitalului privat” de pe Calea Turzii, cumpărat de Medicover

Consiliul Concurenței din România (CCR) a autorizat tranzacția prin care ABC Medicover Holdings preia companiile Pelican, grup de firme care a abandonat proiectul construirii primului spital privat din Cluj-Napoca.

Grupul preluat este compus din societățile Pelican Impex, Pelican Servicii, Diagnostica, Via Sana, Farmacia Vitamina și Optica Pelican. ABC Medicover face parte din grupul cu același nume, care furnizează servicii de asistență medicală și de diagnosticare în țări din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România.

Pelican, prin companiile sale, desfășoară activități de asistență medicală specializată, activități de servicii suport combinate și comerț cu amănuntul al produselor farmaceutice în magazine specializate. Printre activități se numără producția de dispozitive, aparate și instrumente medicale și stomatologice.

Autoritatea de concurență a analizat operațiunea și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței efective pe piața românească sau pe o parte substanțială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziții dominante. Decizia va fi publicată pe site-ul CCR.

Grupul maghiar Kesz va transforma clădirea care trebuia să devină primul spital privat din Cluj-Napoca în spațiu de birouri și aparthotel, printr-o investiție de 20 de milioane de euro, prima a acestuia din România.

Pelican voia să ridice aici un spital de 50 de milioane de euro. Imobilul a trecut în mâinile constructorului ungar Kesz, după ce acţionarii Pelican Impex, care deţine deja un spital în Oradea, nu au mai mai putut finaliza proiectul anunţat.

Sucursala locală a grupului Kesz a căutat investitori pentru a finanţa proiectul, însă a luat în calcul transformarea imobilului într-o clădire de birouri. Pentru a finaliza construcția investitorul trebuia să aloce 10 milioane de euro.

Primele probleme au apărut în 2012, construcţia fiind întreruptă după finalizarea structurii clădirii. Lucrările au fost reluate după câteva luni, dar au fost oprite definitiv la în 2013, perioadă în care imobilul a fost aproape integral construit.

Comenteaza