"Fondurile europene sunt rezerva de aur a României". Clujul și Oradea, exemple de bună practică

"Fondurile europene sunt rezerva de aur a României". Clujul și Oradea, exemple de bună practică

Clujul și Oradea vor fi orașele folosite ca exemple naționale de investire a banilor UE și nu de cheltuire a lor, apreciază Marcel Boloș, fost ministru al fondurilor europene.

"Parafrazez din domnul primar Emil Boc: „Totul e să știi ce să ceri, să nu furi și să te implici”. Privim către vest și ne dorim într-o zi să ajungem la nivelul lor de dezvoltare, să recuperăm din decalajele pe care le avem în termeni de infrastructură de transport, dotări edilitare – utilități, sisteme de educație și sănătate", a declarat actualul director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

"România are la dispoziție un buget de 80 de miliarde de euro din fonduri europene, ce reprezintă adevărata rezervă de aur a României. Acești bani îi putem primi dacă ne asumăm responsabilități și ne propunem lucruri serioase.

Planul Național de Redresare și Reziliență împreună cu restul baniilor europeni pe care îi avem la dispoziție din politica de coeziune și din politica de dezvoltare rurală trebuie să contribuie la redresarea economiei românești prin alocarea de fonduri europene și sprijinirea mediului de afaceri, dar și prin generarea de investiții în sectoarele cheie precum infrastructura, agricultură, sănătate și educație.

Îmi doresc ca în exercițiul financiar ce se preconizează să nu ne întoarcem în logica Programului Operațional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (de cheltuire a banilor și nu de investire a acestora), ci să finanțăm doar acele tipuri de intervenții care vor aduce un beneficiu real economiei, oameniilor și orașelor noastre.

Avem modele de bună practică, precum Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov, Reșița și probabil multe altele. Nimeni nu va putea fi iertat dacă în următoarea perioadă dezvoltarea și modernizarea nu vor fi obiective principale în activitatea și agenda noastră. Fie că vorbim de guvern, consilii județene, primării sau agenții de dezvoltare regională", a atras atenția Boloș.

Comenteaza