Firmele din Ardeal au profituri foarte mici

Firmele din Ardeal au profituri foarte mici
Companiile din Regiunea Nord-Vest, din care face parte Clujul, au înregistrat în ultimii doi ani profituri foarte reduse în comparaţie cu Bucureşti-Ilfov, chiar cu zonele Moldova sau Banat.

Cu excepția regiuniilor Sud-Est si Sud-Vest, toate regiunile României au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri, potrivit unei cercetări a Creditinfo. Cea mai mare creștere a fost înregistrată de companiile din Regiunea Vest, 8% comparativ cu anul 2015, urmat de Sud-Muntenia, cu 6%, și București-Ilfov, cu 5,1%.

În cazul profitului, companiile din regiunea Bucureşti-Ilfov și-au crescut acest indicator cu peste 70%, urmat de Nord-Est, cu 38% și Vest, cu 32% La polul opus, companiile din Sud-Vest au înregistrat scăderi ale profitului cu 13%.

Comerţul, raiul falimentelor
 
Cele mai multe companii falimentare se regăsesc în comerț (29%, în creștere față de iulie 2016 de la 24%), producție (în creștere continuă și constantă din iulie 2015, de la 18%, la peste 20%) și construcții (ușoară scădere în iulie 2017 față de iulie 2016, de la 20%, la 19%). De multe ori creditorii acestor domenii nu mai pot să își recupereze debitele restante.
 
Cea mai bună viteză de plată a datoriilor o au companiile din comerț, cu 140 de zile, şi transport, cu 190 de zile. La polul opus, firmele din construcții înregistrează în medie peste doi ani în plata datoriilor. În cazul recuperării creanțelor, cele mai rapide companii sunt din comerț, cu 53 zile, şi din producție, cu 83 de zile. Domenii în care creanțele se recuperează dificil sunt construcții și agricultură.
 
„Un lucru esențial pentru mediul de afaceri românesc este educația financiară. Deși progresele sunt vizibile, rămân îngrijorător de multe situații unde afaceri au ajuns în prag de faliment tocmai din cauza incapacității de a-și recupera creanțele, situații  care ar putea  fi evitate cu ușurintă prin simpla informare cu privire la riscul de credit pe care o companie cu care se colaborează îl are”, a declarat Aurimas Kačinskas, director general al Creditinfo România.

Comerțul este domeniul în care activează cele mai multe companii și cel unde se înregistrează cea mai mare creștere a cifrei de afaceri. Deși firmele din comerț devin tot mai profitabile, cele mai multe companii în faliment provin din acest sector, cu o creștere de 5%. Acest fapt şi solvabilitatea lor redusă au menținut comerțul extrem de riscant pentru creditori în ultimii doi ani fiscali încheiați. Jumătate din companiile care activează în comerț au capital propriu negativ.

Societăţile noi au grad mare de risc

Tendinţa înființării de noi companii este crescătoare. În primele şapte luni ale anului 2017 s-au întemeiat aproape la fel de multe companii ca în 2016, iar creșterea estimată până la finalul anului este de 30%. 
 
„Companiile nou-înființate prezintă riscuri pentru creditori în special din cauza lipsei capitalului și a activelor, care se acumulează în timp. Este mult mai simplu pentru o companie aflată la început de drum să intre în insolvență comparativ cu o companie cu vechime, care pe lângă faptul că are un istoric financiar în baza căruia poate fi evaluată, deține active mult mai valoroase pe care le poate pierde într-un astfel de demers”, relevă cercetarea. 

Ardelenii înfiinţează firme la foc automat
 
Cel mai mare număr de companii au fost înființate în regiunea București-Ilfov, 18.000 în 2017, urmat de Nord-Vest cu 16.000. La polul opus se află Regiunile Sud-Vest Oltenia și Vest, cu 8.000, respectiv 9.000. Estimările Creditinfo România indică un an 2017 în care se vor inființa cu 30% mai multe companii comparativ cu 2015 și 2016.
 
Demersul face parte din proiectul internațional „Ziua informației de credit 2017”, implementat de Creditinfo în 13 țări. Inițiativa are ca scop educația financiară care să minimizeze riscul de credit. Creditinfo România este lider în furnizarea produselor și serviciilor de management al riscului comercial.

Comenteaza