Firmele clujene cer în serie roboți de la Iași

Firmele clujene cer în serie roboți de la Iași

Startup-ul ieșean IRIS Robotics are cele mai multe comenzi din zona Clujului, de la companii cu afaceri între 1 și 5 milioane de euro.

Andrei Marin, cofondator al IRIS Robotics, start-up care oferă roboţi şi soluţii de automatizare hardware și software, mizează pe dublarea afacerilor şi a numărului de angajaţi în acest an, conform ZF. „Una dintre cele mai mari provocări pentru noi să găsim oameni, pentru că nu există un echivalent în piaţă pentru ceea ce facem noi, deci nu am putea să furăm oameni de la alte companii“, a spus acesta.

Startup-ul din Iași are patru direcţii de business: roboţi umanoizi (de logistică şi de transport în interiorul unei fabrici sau a unei firme); braţe robotice pentru diferite operaţiuni mecanice, imprimante 3D şi routere CNC; cursuri şi traininguri pe robotică şi programare embedeed software.

Acesta vizează domeniul hoteluri, restaurante, catering, cu roboţi care întâmpină, ghidează, dau informaţii concludente în cazul unui hotel, iar în cazul unui restaurant pot face recomandări, se pot deplasa la bar să preia băuturile și mâncarea şi să le aducă la masa clientului.

Există și interes din partea spitalelor pentru că roboţii nu pot contracta viruşi care afectează oamenii şi pot deservi pentru interacţiunile cu pacienţii. Cele mai multe comenzi sunt din zonele Cluj, Timişoara, Bucureşti, Constanţa, nu doar din zona Moldovei.

Comenzile cele mai mari vin de la companiile medii, cu o cifră de afaceri între 1 şi 5 milioane de euro dar şi există și colaborăru cu instituţiile publice, în mediul universitar şi în mediul medical. Startup-ul lucrează acum la un proiect cu finanţare europeană pentru inovare şi cercetare pentru roboţii pe care îi dezvoltă, în scopul de a extinde atât partea hardware cât şi partea software a acestora.

Comenteaza