EnergoBit îşi face parc fotovoltaic în Baciu

EnergoBit îşi face parc fotovoltaic în Baciu
Asociaţii vor demara câteva proiecte de energie regenerabilă. În primăvară sunt programate lucrări la parcul eolian din Tulcea, dar pe listă se află şi parcuri fotovoltaice.

Grupul clujean, unul dintre cei mai importanţi jucători din ţară din domeniul electro-energetic, a început anul trecut pregătirea proiectul propriu din Tulcea, dar lucrările nu au demarat.

„Sunt încheiate contractele pentru turbine, care vin de la General Electric, iar acum aşteptăm primăvara ca să începem să săpăm, să facem drumuri, fundaţii. Organizarea de şantier este făcută, aşteptăm totuşi să se facă vreme favorabilă pentru lucrări, astfel încât să fim cât mai eficienţi", a explicat Ştefan Gadola, vicepreşedinte EnergoBit. Energia din vânt nu este singura ţintă a clujenilor. "Vrem să dezvoltăm şi parcuri fotovoltaice, proiecte proprii, în jurul Clujului, în Baciu, dar şi în sudul ţării. Vom începe tot în funcţie de cum arată vremea, sperăm că în aprilie. Unele le vindem, altele rămân ale noastre", a precizat Gadola.

Companiile prin care se dezvoltă proiecte din segmentul energiei regenerabile au rămas în afara tranzacţiei de anul trecut, prin care s-a schimbat controlul majoritar al grupului EnergoBit. Acestea sunt în continuare controlate de cei trei vicepreşedinţi fondatori ai companiei. Cu toate acestea, companiile din grup vor fi implicate în realizarea acestor parcuri. Proiectele eoliene vor genera şi în 2013 o parte importantă din afacerile grupului, potrivit estimărilor conducerii companiei care este implicată în mai multe proiecte de energie verde. „Suntem implicaţi în proiecte de 1.500 megawaţi, aflate la diverse stadii, în proiectare sau în construcţie", a menţionat Gadola. Grupul are deja în portofoliu o serie de proiecte în acest sector, ca furnizor de servicii de proiectare şi de execuţie electrică în domeniul parcurilor eoliene, iar debutul proiectului propriu din Nalbant ar trebui să se producă în acest an. Parcul din Tulcea va produce energie prin sisteme eoliene cu o putere instalată de 12 MW în prima etapă şi 27 MW la încheierea proiectului. Ca investitor oficial apare societatea Enex, parte a grupului clujean. Societatea are ca locaţie pentru realizarea parcului eolian Nalbant/ Trestenic extravilanul comunei din judeţul Tulcea, potrivit raportul de mediu la Planul Urbanistic Zonal. Parcul ocupă 65,6 ha, suprafaţa de teren necesară amplasării turbinelor eoliene fiind obţinută ca drept de concesiune pe 49 ani de la autorităţile locale.

EnergoBit a anunţat în 2012 că a încheiat oficial un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, care devine acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Ştefan Gadola, Ioan Socea şi Peter Pal) rămân în acţionariat. Tranzacţia se realizează în mai multe etape şi constă dintr-o combinaţie de investiţii în acţiuni şi de creşteri de capital. Aceasta se va finaliza la sfârşitul trim. I, după obţinerea avizelor legale. Perimetrul tranzacţiei cuprinde activităţile de bază, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă, respectiv Enex şi EnergoBit Renewable.

 

Comenteaza