Economia a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru şi prima jumătate a anului

Economia a crescut cu 0,3% în al doilea trimestru şi prima jumătate a anului
Economia a înregistrat o creştere cu 0,3% în al doilea trimestru comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar în primul semestru PIB a avansat tot cu 0,3%, date ajustate sezonier, faţă de jumătatea lui 2010, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Conform primelor estimări "semnal" publicate de INS, Produsul Intern Brut a fost în al doilea trimestru cu 1,4% mai mare pe serie brută faţă de rezultatul din aprilie - iunie 2010, uşor sub creşterea din primul trimestru, de 1,7%, dar ca serie ajustată sezonier evoluţia a fost similară.

În prima jumătate a anului, PIB a urcat cu 1,6% comparativ cu primul semestru din 2010, iar ca serie ajustată sezonier a preluat evoluţia trimestrială, urcând cu 0,3%.

Produsul Intern Brut a urcat în primul trimestru cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu ultimul trimestru din anul trecut şi cu 1,7% în serie brută faţă de primul trimestru din 2010, susţinut în principal de industrie, pe fondul unei creşteri semnificative a exporturilor.

Surse oficiale au declarat sâmbătă agenţiei MEDIAFAX că Guvernul a revizuit în uşoară scădere estimarea privind creşterea PIB în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru al anului, de la 0,3-0,4% cât anticipa iniţial la 0,2-0,3%, mizând însă pe o performanţă mai bună în trimestrul III datorită producţiei agricole, pentru a atinge ţinta pe întregul an.

La sfârşitul lunii iulie, surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul mizează pe o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul II, faţă de primul trimestru, de 0,3-0,4%, cifrele fiind discutate şi cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, în ultima misiune de evaluare.

După aproximativ o săptămână, premierul Emil Boc a declarat că reducerea ritmului de creştere a exporturilor în luna iunie şi datele privind producţia industrială pot duce la încetinirea ritmului de creştere economică pentru trimestrul doi, astfel că va fi nevoie de "maximizarea" investiţiilor şi lucrărilor în trimestrul trei.

Exporturile au crescut în primele şase luni cu 28,2%, mai lent decât după primele cinci luni, perioadă în care se majoraseră cu 32%. Producţia industrială a urcat în primul semestru, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ca serie brută cu 7,5% şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate cu 7,7%, după ce în iunie indicatorii au fost în urcare faţă de iunie 2010 dar sub cei din mai 2010.

Pentru acest an a fost menţinută evaluarea privind 1,5% creştere economică, în timp ce pentru anul viitor creşterea economică prognozată este de 3,7%, cu o reducere cu 0,2% faţă de prognoza iniţială, pe fondul evoluţiilor internaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, declara în 8 august că avansul PIB în acest an va depăşi estimările autorităţilor, de 1,5%, dacă va fi un an agricol bun, care ar aduce un miliard de euro în plus, respectiv un punct procentual din PIB.

România a ieşit din recesiune în primul trimestru al acestui an, când Produsul Intern Brut a urcat cu 0,7% în termeni ajustaţi comparativ cu trimestrul IV de anul trecut şi cu 1,7% serie brută faţă de trimestrul I din 2010.

Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008. De atunci, PIB a înregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creşterea de 0,9% în trimestrul al treilea din 2009, un avans de 0,2% în trimestrul doi al anului trecut şi creşterea de 0,1% din ultimul trimestru al anului trecut.

Produsul Intern Brut pentru trimestrul II 2011, în variantă provizorie, va fi publicat prin comunicat de presă, conform calendarului de pe site-ul INS, în data de 6 septembrie 2011.

 

Comenteaza