e-Factura ar putea fi lansată și pe telefon. Ce au convenit reprezentanții IMM-urilor și oficialii de la Ministerul Finanțelor

e-Factura ar putea fi lansată și pe telefon. Ce au convenit reprezentanții IMM-urilor și oficialii de la Ministerul Finanțelor
| Foto: Facebook - Agenția Națională de Administrare Fiscală

Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) afirmă că Ministerul Finanțelor va dezvolta o aplicație mobilă pentru sistemul e-factură.

Ministerul Finanţelor ar urma să dezvolte o aplicaţie mobilă pentru sistemul e-Factura, în timp ce Fiscul va implica mediul de afaceri în elaborarea normelor privind aplicarea impozitului pe microîntreprinderi, au anunţat reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-un comunicat de presă.

O delegaţie a CNIPMMR, condusă de Florin Jianu, a avut o întâlnire, la sediul Guvernului, cu premierul Marcel Ciolacu, în cadrul căreia au fost abordate subiecte precum: impactul noilor măsuri fiscale asupra antreprenorilor la o lună de la punerea în aplicare şi posibilitatea de îmbunătăţire a unor aspecte ce ţin de implementarea e-Factura şi impozitarea microîntreprinderilor; susţinerea transportatorilor prin adoptarea măsurilor în domeniul fiscal; îmbunătăţirea Legii 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe; reanalizarea prevederilor legale care reglementează obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu; eliminarea accizei din calculul valorii cifrei de afaceri pentru sectorul distribuţiei de bunuri şi energie; eliminarea despăgubirii în regie proprie acordată în baza poliţelor CASCO şi RCA pentru accidente rutiere fără victime deoarece prin aceasta se susţine munca nefiscalizată în domeniul service-urilor auto.

În urma analizării şi dezbaterii fiecărui subiect, cele două părţi participante la întâlnire au convenit o serie de soluţii. Astfel, Ministerul Finanţelor va dezvolta o aplicaţie mobilă pentru sistemul e-Factura, iar Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va implica mediul de afaceri în elaborarea normelor privind aplicarea impozitului pe microîntreprinderi şi va clarifica modul de încadrare în categoria microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit raportat la modificările introduse prin OUG 115/2023.

Pentru domeniul transporturi, s-a convenit ca, în această săptămână, să fie adoptat un act normativ prin care se va subvenţiona acciza la motorină şi se va stabili o perioadă de testare a sistemului e-Transport, în aşa fel încât să fie remediate erorile de funcţionare. De asemenea, se va analiza posibilitatea deducerii din impozit a costurilor generate de achiziţia de echipamente pentru aplicarea noilor sisteme (e-Transport, e-Factura).

Potrivit sursei citate, un alt punct important se referă la analizarea posibilităţii evidenţierii separate pe factură a accizei, astfel încât aceasta să nu influenţeze calculul cifrei de afaceri pentru distribuitorii de bunuri şi energie.

Nu în ultimul rând, se vor iniţia grupuri de lucru pentru modificarea legislaţiei în domeniul drepturilor de autor, privind clarificarea modalităţii de plată a remuneraţiei cuvenite artiştilor, în domeniul obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, dar şi în domeniul RCA pentru ca orice despăgubire acordată reparaţiei unui autovehicul să fie acordată doar în baza unei facturi fiscale.

La întâlnirea de la Guvern au fost prezenţi, alături de premierul Marcel Ciolacu, Marian Neacşu - viceprim-ministru, Ştefan-Radu Oprea - ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Alexandru Mihai Ghigiu - şef al Cancelariei prim-ministrului, Ovidiu Gheorghe - consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Mihai Diaconu - secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Florin Jianu - preşedintele CNIPMMR, Sterică Fudulea - secretar general CNIPMMR, Dan Manolescu - preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali, Dan Barbu - preşedintele Patronatului Service-urilor Auto, Augustin Hagiu - preşedinte FORT, Lucescu Beniamin - preşedintele AOTR, Luigi Hirjanu - preşedinte PACDBR, Cristian Hotoboc - preşedinte PALMED, Liliana Agheorghicesei - preşedinta PIMM Suceava, Andreea Negru - preşedinta PEFA, Lorena Stoian - prim-vicepreşedinta PEFA, Ana Dincă - membră CNIPMMR, Ion Glişcă - preşedintele PIPMM Argeş, şi Olimpia Doru - membră CNIPMMR

Comenteaza