Dragoș Damian, Terapia Cluj despre concedierile din IT-ul clujean: „Muncitorii din fabrici vor câștiga mai mult decât IT-iștii / Școlile și facultățile produc ce nu are nevoie piața muncii”

Dragoș Damian, Terapia Cluj despre concedierile din IT-ul clujean: „Muncitorii din fabrici vor câștiga mai mult decât IT-iștii / Școlile și facultățile produc ce nu are nevoie piața muncii”

CEO-ul Terapia Cluj, Dragos Damian afirmă că în contextul actual al deficitului forței de muncă, în viitor, IT-iști vor fi plătiți mai prost decât muncitorii din fabrici, șantiere și agricultură.

Dragoș Damian, CEO-ul fabricii de medicamente Terapia Cluj, a făcut anumite afirmații în contextul disponibilizărilor și restructurării pieței de IT. Acesta este de părere că în contextul deficitului de forță de muncă, anumite profesii care implică lucru fizic, vor fi plătite mai bine față de cele intelectuale, inclusiv IT-ul.

„E o cerere de forță de munca incredibilă în toate domeniile, inclusiv în IT. Deocamdata orice restructurare va duce la absorbția imediată a celor restructurați în alte companii. România are nevoie de peste 100 mii IT-iști și de 600 mii de ingineri în urmatorii 10 ani și de un estimat de 250 mii muncitori în constructii și agricultura. În plus, Europa are un necesar enorm de forță de muncă, doar Germania estimează că are nevoie de 1,5 milioane în următorii 10 ani. Situația este gravă atât în Romania, unde începând din 2035 întra la pensie generatia celor născuți începând cu 1967, cât și în UE, unde până în 2050 se va pierde o forță de muncă de 35 milioane de oameni. Nu se poate spune că vor fi angajati care în viitorul apropiat vor avea o situație critică, dar este clar că anumite domenii vor începe să aiba probleme mai devreme. Și, din cauză că nu mai este nimeni amator de muncă fizică, se apropie ziua în care muncitorii din fabrici, șantiere și agricultură vor deveni mai căutați și mai bine plătiti decât IT-iștii, medicii sau avocații.

Asta se întâmplă când nu ai nici un plan de dezvoltare strategică de țară, când dai facilități clientelare sau la grămadă, când conduci țara visând la digitalizare, tehonologie și IA în loc să fii cu picioarele pe pământ și să ai un plan de industrializare și de dezvoltare largă de resurse umane”, a spus CEO-ul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

„Școlile și facultățile produc ce nu este nevoie pentru piața muncii”

Acesta a mai afirmat că planurile de guvernare nu sunt făcute stabile, pe termen lung și că mediul academic produce tot ceea nu este nevoie pentru piața muncii.

„Aș completa spunând că în repetate rânduri am insistat la nivel central și local la o dezvoltare mai largă de resurse umane, nu numai în domeniul IT. Școlile și facultățile produc tot ceea nu este nevoie pentru piața muncii și pentru că nu știm ca plan de guvernare până în 2030 care este piața muncii, pentru că sistemul de învățământ să pregătească specialiștii necesari. Partidele politice fac plan de guvernare pentru rotativă, deci pentru mai puțin de 18 luni, în loc să facă unul până în 2030 de la care să nu abdice sub nici o formă, indiferent de cei care vor guverna. 100 de fabrici noi pe an de chimie, mâncare, energie și apărare ca să devenim un jucător regional important”, a mai afirmat Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj.

Comenteaza