Don’t drink & drive, afacere la Cluj

Don’t drink & drive, afacere la Cluj

Întreprinzătorii locali pun pe roate sub Feleac un business de mare succes în orașele din Europa: șoferul care te duce acasă cu propria mașină după ce ai petrecut în club sau la nuntă.

“În Budapesta acest serviciu funcționează de patru ani și este la mare căutare. În acest interval au apărut deja 10 firme de profil. În București există o asemenea firmă care în trei ani și-a mărit efectivul la 20 de mașini.

Ideea este ca persoana care vine cu mașina proprie la un club sau la nuntă de noapte într-o localitate din jurul Clujului, ori vrea să bea un vin cald la Târgul de Crăciun să poată să ajungă în siguranță cu ea acasă, fără a forța încălcarea legii. De multe ori nu îți programezi să consumi alcool, dar se întâmplă.

Nu întotdeauna găsești un taximetrist să te ducă acasă de la chef, mai ales când nu locuiești în Cluj-Napoca, ci într-o comună din jur, așa cum stau eu, în Chinteni. De fapt va fi un echipaj de doi șoferi: cel care duce clientul acasă și cel care își aduce colegul înapoi.

Serviciul va putea fi apelat telefonic sau online, iar pentru început va funcționa vineri și sâmbătă, până la 05:00 dimineața. Pornim cu două echipaje, iar dacă va exista cerere mai mare, vom mări treptat efectivele”, relatează Peter Nagy-Imecs, cofondator al TakeMeHome Cluj.  

Serviciul va fi activ din acest sfârșit de săptămână, tariful practicat fiind de 8 lei/km, iar cursa minimă, de 35 lei. Tarifele calculate din centrul Clujului se vor situa între 64 de lei până în comuna Baciu și 150 de lei în localitatea Viștea, conform estimărilor. 

Alcoolul la volan, o "modă" la Cluj

Inițiatorii proiectului au încheiat și un parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj și vor participa la campania derulată de instituția de stat pentru combaterea consumului de băuturi alcoolice de către conducătorii auto.

Sloganul acesteia este “Nu mai ai nicio scuză, nu te urca băut la volan!”. 2.000 de amenzi în doar câteva zile au aplicat echipajele IPJ în urma unei acţiuni în trafic pentru prevenirea și reducerea accidentelor de circulație în județ.

"Au acționat zilnic, în  medie, 100 de poliţişti, sprijiniţi şi de polițişti locali. S-au folosit aparatele Trucam de măsurat viteza, aparatele radar instalate pe autospecialele de poliție și etiloteste. Acțiunile s-au focusat și pe depistarea și luarea măsurilor legale față de șoferii care consumă alcool și apoi conduc pe drumurile publice, creând o stare de pericol în trafic", conform IPJ Cluj.

Au fost reținute 154 de permise de conducere: 53 pentru neacordare de prioritate pietonilor, 29 pentru depășiri neregulamentare, 11 pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice (sancţionată contravenţional), 12 pentru conducere sub influenţa alcoolului (dosar penal pentru alcoolemie peste limita legală), 5 pentru refuz de recoltare de probe biologice.  

Comenteaza