Doi profesori de la UBB Cluj avertizează: Războiul din Ucraina afectează economic și România / Riscăm o recesiune

Doi profesori de la UBB Cluj avertizează: Războiul din Ucraina afectează economic și România / Riscăm o recesiune
| Foto: Facebook - OrtoProfil

Invazia rusă din Ucraina ar putea afecta creșterea economică României, iar agricultura ar avea cel mai mult de suferit din cauza problemelor de aprovizionare, susțin cele două cadre didactice.

România va avea o creştere economică foarte mică anul acesta, ca urmare a războ­iului din Ucraina, afirmă Szász Levente şi Nagy Bálint Zsolt, profesori universitari la Facul­tatea de Știinţe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Univer­sităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

„Am văzut deja înaintea acestui război că tendinţa de creştere economică s-a încetinit semnificativ faţă de anul 2021, când am avut o creştere de aproape 6% a PIB-ului. Noi, înainte de izbucnirea acestui conflict militar, am estimat o creştere de 3% la nivelul anului 2022, însă după aceste două săptămâni de război am început să recalculăm şi să reajustăm aceste previziuni. În momentul de faţă, numai pe baza acestor efecte din aceste două săptămâni am ajuns la o previziune de plus 2% în PIB, însă dacă acest conflict se va prelungi, cred că putem să ajungem şi la o stagnare, la o creştere de puţin peste 0% sau chiar la o recesiune. Este un scenariu posibil în momentul de faţă“, a spus Szász Levente pentru ZF.

Cea mai mare atenţie trebuie să o îndreptăm spre agricultură, care încă are o pondere destul de mare în economia României şi acolo unde deja vedem că avem probleme cu aprovizionarea, cu îngrăşămintele chimice. Vor fi tensiuni şi în industrie - Nagy Bálint Zsolt, profesor de economie la UBB.
 
Comenteaza