Doar 19% dintre români sunt asiguraţi împotriva dezastrelor

Doar 19% dintre români sunt asiguraţi împotriva dezastrelor
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) România a finalizat anul trecut cu 1,7 milioane de poliţe obligatorii pentru locuinţe, o creştere de 4,5 ori a volumului de subscrieri, comparativ cu 2010. Gradul de cuprindere este de 19%.

PAID a reuşit să aibă o urcare a portofoliului său în 2016, în ciuda faptului că doi dintre distribuitorii săi majori, Astra Asigurări și Carpatica Asig, au intrat în faliment. Cele două participații deținute la PAID urmează să fie vândute în urma procedurilor judiciare în curs de către lichidatorii judiciari.
 
Din informaţiile deţinute de PAID de la asigurători, volumul de polițe intermediate în ultimele şase luni prin brokeri este de 45% din volumul total al polițelor vândute. În cazul acestui tip de asigurare, comisionul pe care PAID îl plătește societăților de asigurare partenere, în baza protocoalelor de colaborare încheiate, este limitat prin lege la 10%.
 
De la începutul activității PAID și până în prezent, 100% din profit a rămas în România: acționarii au decis să nu ia dividende și profitul să fie reinvestit în totalitate și utilizat pentru consolidarea companiei. Cumulând aceste profituri, compania a reușit să crească capitalurile proprii de 5,5 ori comparativ cu 2010.
 
În 2016 rata cheltuielilor totale a fost de 17,22%, cea mai redusă la nivelul industriei de asigurări. Această rată include și comisionul de vânzare de 10%, plătit asigurătorilor cu care PAID are încheiate protocoale de colaborare. PAID a reuşit să încheie contracte cu cei mai mari reasigurători din lume (63 de companii, printre care Munich Re, Swiss Re, Sirius, Scor, XL Catlin, Hannover Re, Transatlantic), pentru a acoperi riscurile naturale din România.
 
În 2010, compania şi-a început activitatea cu un program de reasigurare de 200 de milioane de euro, iar în 2016 a ajuns la 800 de milioane de euro, urmând ca, începând din iulie, acest program să crească la 900 de milioane. În caz de dezastru major, comparabil cu cel din 1977, pentru locuințele care au asigurare obligatorie, PAID este capabilă să plătească daune de 900 de milioane de euro din programul de reasigurare, reducând semnificativ expunerea statului român.
 
Pentru a se asigura împotriva riscurilor care le ameninţă locuinţa, cetăţenii români au la dispoziţie următoarele soluţii: pentru dezastre naturale, până la 20.000 de euro reprezintă suma asigurată de PAID, prin poliţa obligatorie PAD; pentru dezastre naturale peste această sumă şi pentru alte riscuri frecvente (precum incendiul), există asigurarea facultativă de locuinţă. Prin intermediul acestui sistem, PAD este completată de asigurarea facultativă. 

Comenteaza