Discrepanţă pe piaţa muncii din Cluj: una se cere, alta se oferă. Vezi ce spun şomerii VIDEO

Discrepanţă pe piaţa muncii din Cluj: una se cere, alta se oferă. Vezi ce spun şomerii VIDEO
Cererea se potriveşte tot mai greu cu oferta şi pe piaţa forţei de muncă. Numeroşi clujeni se plâng că nu găsesc locuri de muncă pe măsura pregătirii pe care o au. Cei mai afectaţi sunt absolvenţii de studii superioare: în acets moment, din totalul de 493 de posturi vacante de la nivelul judetului Cluj, doar 52 sunt pentru absolvenţii cu studii universitare.

Reprezentanţii Agenţiei de Ocupare a Forţei de Muncă spun că pentru mulţi absolvenţi de studii superioare, să-şi găsească un loc de muncă în domeniul pe care s-au specializat a ajuns să fie o adevărată provocare.

"Bătălia cea mare se dă în prezent la nivelul judetului Cluj la nivel de TESA şi de studii superioare. De multe ori pregătirea studenţilor nu este aceeaşi cu cerinţele angajatorilor", spune directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Clujenii cu studii superioare se plâng că angajatorii le cer prea multe cunoştinţe, dar salariile pe care le oferă sunt prea mici. Vezi ce spun câţiva dintre ei, în materialul video

"Eu pentru post de inginer constructor am primit o repartitie, am fost la locul respectiv si din punctul lor de vedere nu corespund profesional", a spus unul dintre aceştia.

Chiar dacă au la dispoziţie o ofertă mai bogată, şomerii fără facultate se lovesc de probleme similare. "Acuma mi s-a oferit o repartitie dar este egal cu 0 pentru ca eu am incercat acolo dar nu corespund, pentru ca ei au nevoie de dulgher restaurator iar eu nu am profesat", a spus unul dintre şomeri.

Reprezentanţii AJOFM Cluj spun că firmele ar trebui să ofere un training înainte de a angaja o persoană într-o anumită funcţie, acest lucru a devenit un lux de la începerea crizei financiare.

Comenteaza