Directorul Băncii Transilvania: “Hotelurile și restaurantele își vor reveni rapid”

Directorul Băncii Transilvania: “Hotelurile și restaurantele își vor reveni rapid”

Statul nu trebuie să fie principalul investitor în economie în perioada pandemiei, ci să ajute sectoarele cele mai afectate, mai ales industria hotelurilor și restaurantelor (HoReCa), a declarat Omer Tetik, CEO al băncii clujene, la dezbaterea Confidex.   

„70-75% din credite au venit direct din programul IMM Invest. România a avut un an mai bun decât multe state europene, cu toate că a avut o scădere de produs intern brut. Creditele pentru întreprinderile mici și mijlocii au crescut cu 20%. În această criză, spre deosebire de cea anterioară, toate băncile au anunțat că vor să facă parte din soluție și au avut lichiditate. La BT avem o linie specială de creditare pe agribusiness, plecăm de la o bază bună.

Nu toate sectoarele economie sunt afectate similar. Unele sunt afectate structural, altele conjunctural. Cei afectați conjunctural trebuie ajutați. În cazul sectoarelor afectate structural trebuie să ne gândim ce facem cu companiile, antreprenorii, angajații. Trebuie să adresăm problemele mai profund. Hotelurile și restaurantele sunt afectate conjunctural, așa că probabil își vor reveni rapid. Nu ne putem baza doar pe ajutor guvernamental, ci trebuie și să ne ajustăm business-urile”, a spus Tetik.

“Trebuie să atragă și statul oameni competenți, iar pentru asta trebuie să plătim prețul la valoarea pieței. Statul nu trebuie să fie cel mai mare investitor în economie, ci trebuie să ajute sectoarele cele mai afectate. Foarte mulți vorbesc despre revenirea la 2019, noi ne concentrăm pe cum trebuie să arate lucrurile în 2022. Mult mai multe sectoare vor fi digitalizate. Vor fi multe schimbări în munca oamenilor.

Vom investi mai mult în energie verde, în digitalizare. Există posibilitatea ca România să fie un hub de digitalizare și sper să fim și un hub comercial pentru Europa. Văd un interes tot mai mare din parte investitorilor străini, nu doar a investitorilor mici. Nu va fi o problemă de acces la finanțare, ci de ce vrem să facem cu industriile în care funcționează. În agribusiness încercăm să găsim soluții. În sectorul HoReCa recomandăm ca statul să aibă grijă mai mare, pentru că sunt multe alte businessuri afectate acolo”, spune oficialul BT. 

La dezbaterea despre recuperarea postpandemie și drumul spre o nouă economie invitați principali au fost premierul României, Florin Cîțu; Omer Tetik - director general al BT, Andrei Cionca - CEO al Impetum Group. Confidex este un studiu trimestrial, coordonat de Impetum Grup, menit să măsoare încrederea managerilor români în economia actuală și care are scopul de a crea repere concrete pentru business-uri și de a sprijini mediul de afaceri în luarea unor decizii adaptate realității.

Acesta cuprinde răspunsurile a 900 de manageri din companii cu afaceri de peste 100.000 euro și 180 de manageri din companii cu afaceri sub 100.000 de euro din top șapte categorii de sectoare economice contribuitoare la PIB. Impetum este un grup românesc format din CITR, liderul pieței de insolvență din țară, ROCA, soluție de private equity, ROCA X, proiect destinat start-up-urilor din piața de tehnologie.

Comenteaza