Dezvoltatorii cumpără terenuri pentru hale și depozite în zona orașelor regionale

Dezvoltatorii cumpără terenuri pentru hale și depozite în zona orașelor regionale

Orașele regionale stârnesc în acest an interesul dezvoltatorilor pentru noi proiecte logistice. Compania care ridică viitorul centru zonal al Ursus din Cluj deține jumătate dintre proiectele materializate în 2018.  

Vezi cum arată noul centru logistic al Ursus din Cluj

Sectorul industrial ar putea atrage până la 750.000 mp de proiecte logistice până la finalul acestui an, iar România este pe punctul să stabilească un nou record, arată estimările agenției independente de consultanță și brokeraj industrial Dunwell. 300.000 mp de proiecte industriale se află în plin proces de dezvoltare, o treime din suprafața construită fiind situată în București sau în proximitatea Capitalei.

“Mai multe proiecte importante, demarate în cursul anului trecut, se vor finaliza în 2019, iar dezvoltatorii deja urmăresc cu interes terenuri pentru noi dezvoltări în orașe regionale precum Craiova, Constanța sau Iași, din dorința de a-și crește acoperirea la nivelul întregii țări. Dacă la finalul anului trecut piața industrială  înregistra un nivel scăzut al ratei de neocupare, de sub 5%, pentru 2019 estimăm o creștere a acesteia spre 8%. Ne așteptăm la o presiune crescută în privința prețului chiriilor, care, la final de 2018, de 3,8-4 euro/mp la nivelul întregii țări”, a declarat Daniel Cautiș, managing partner al Dunwell.

Stocul proiectelor industriale clasa A în România se situa, în 2018, la 3,5 milioane mp. În condițiile livrărilor anunțate de dezvoltatori, România va depăși pragul istoric de 4 milioane mp, o performanță ce reflectă interesul crescut al investitorilor pentru țara noastră. Printre cei mai activi dezvoltatori de proiecte industriale în 2018 se numără CTP (50% din totalul livrărilor), WDP, VGP și Zacaria.

Cererea de spații industriale se situează la un nivel ridicat, companiile de comerț trecând pe primul loc în topul volumelor de spații de depozitare contractate. Din volumul total de 700.000 mp care s-a tranzacționat în 2018, retailul a fost vedeta industriei, cu o cotă de 42%. Metro Cash & Carry, Auchan sau Carrefour au încheiat cele mai mari tranzacții din 2018, reprezentând 40% din totalul cererii.

Nivelul cererii din partea companiilor de logistică, deși a trecut de pe primul loc pe cel de-al doilea în 2018, a rămas semnificativ, cu un sfert din totalul tranzacțiilor. Din cei 500.000 mp de spații industriale și logistice tranzacționați anul trecut de agențiile imobiliare, Dunwell a contribuit la închirierea a 15%.

Două parcuri logistice CTP la Cluj

Constructorul Asa Cons Turda a prezentat imagini cu noua clădire în care va funcționa, pe 9.000 mp, depozitul producătorului Ursus Breweries România (UBR) din comuna clujeană Florești. UBR a semnat cu dezvoltatorul CTP și a devenit primul chiriaș al obiectivului dezvoltat aici de cel mai mare administrator de parcuri logistice din țară. Construirea CTP Park Cluj II, pe 30.000 mp, a început în 2018. Parcul va fi ridicat în trei etape, printr-o investiție de 15 milioane de euro. Dezvoltatorul deţine și CTPark Cluj I, cu o suprafață închiriabilă de 33.500 mp, situat în apropierea Aeroportului Cluj și ocupat de retailerul Profi. 

Comenteaza