Deficitul bugetar a fost de 1,05% după 5 luni, cu 0,18 puncte sub perioada similară din 2012

Deficitul bugetar a fost de 1,05% după 5 luni, cu 0,18 puncte sub perioada similară din 2012
Deficitul bugetar a fost după primele cinci luni de 1,05% din PIB, cu 0,15 puncte procentuale mai mic faţă de finele lunii aprilie şi cu 0,18 puncte sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, încadrându-se în limitele agreate cu organismele internaţionale şi în prognoza pentru 2013.

"Execuţia lunii mai a anului 2013 a înregistrat un excedent de 932,2 milioane lei, în principal datorită plăţii anticipate a drepturilor salariale aferente lunii aprilie, care s-au reflectat în luna precedentă", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

Veniturile bugetului general consolidat, de circa 81,1 miliarde lei, reprezentând 13,0 % din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au urcat cu 9,7%, respectiv 3,6%, datorită creşterii veniturilor salariale în urma reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim de la 1 februarie 2013.

De asemenea, colectările de TVA au înregistrat un avans de 6% faţă de intervalul similar din 2012, Finanţele spunând că încasările nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasare.

Pe zona accizelor a fost cobsemnată o creştere de 6,3%, ca efect al majorării accizei la motorină şi al cursului de schimb luat în calcul la plata taxelor, dar şi ca urmare a implementării unor reforme administrative de îmbunătăţire a colectării.

Pe de altă parte, încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale.

Administraţiile locale au avut creşteri la veniturile din impozite şi taxe pe proprietate cu 8,9% şi la venituri nefiscale cu 3,9%.

"Sumele primite de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate înregistrează în continuare un nivel relativ scăzut, reprezentând 0,4% din PIB, dar îşi menţin evoluţia ascendentă, fiind cu 37% mai mari faţă de cele din luna precedentă", se menţionează în comunicatul Ministerului Finanţelor

Totodată, cheltuielile bugetului general consolidat, care au cumulat 87,6 miliarde lei, reprezentând 14,1% din PIB, au avansat cu 3,4%.

S-au înregistrat creşteri ale cheltuielilor de personal cu 19,5%, după reîntregirea salariilor personalului bugetar, ale cheltuielilor cu cu bunuri şi servicii (6,1%), ca urmare a accelerării procesului de achitare a arieratelor de către autorităţile locale şi a plăţilor din fondul naţional de sănătate, al subvenţiilor (5,4%), însă plăţile pentru dobânzi s-au redus cu 0,2%.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 10,1 miliarde lei (1,62% din PIB).

"În cheltuielile bugetului general consolidat sunt incluse şi 800 milioane lei, reprezentând plaţi din împrumuturile din vărsăminte din privatizare înregistrate în contul curent general al Trezorerie Statului contractate de la Ministerul Finanţelor Publice de către unităţile administrativ-teritoriale pentru plata arieratelor", se mai arată în comunicat.

Comenteaza