De ce e creşterea salariului minim o veste proastă pentru români VIDEO

De ce e creşterea salariului minim o veste proastă pentru români VIDEO
Vesti proaste pentru romîni. Ne asteapta un lant de scumpiri. Pentru inceput, chiar de astazi platim mai mult pentru gaze, si implicit in urmatoarea perioada vor creste preturile la alimente şi servicii. Tot de astăzi a fost majorat şi salariul minim pe economie, dar majorarea este una extrem de mica , salariul creste de la 750 la 800 de lei. Şi punctului de amendă pentru şoferi, creste de la 75 la 80 de lei. Paradoxal, creşterea salariilor poate determina alte scumpiri, spun specialiştii.

Majorarea preţului la gaze va avea un dublu impact negativ. Pe de o parte, facturile la utilităţi vor fi mai mari, iar pe de altă parte, preţurile alimentelor vor creşte. "În mod firesc atunci când se produce o creştere indiferent de cât de mică de salariu sau alte costuri, toţi comercianţii sar să mărească şi ei preţul", spune economistul Iosif Pop.

Vestea bună e că de azi a crescut şi salariul minim pe economie. Vezi ce spun despre majorare câţiva clujeni, în materialul video

Majorarea salariului minim pe economie vine concomitent cu creşteri la preţul gazelor, dar şi al alimentelor. Oamenii se aşteaptă la ce e mai rău. "E foarte greu pentru că ne aşteaptă o iarnă grea şi toate-s scumpe, toate, toate", spune o clujeancă. ""Se întâmplă lucru ăsta de ani de zile. Deci practic va creşte degeaba salariul", spune un clujean.

Deşi de la 1 iulie urmau să crească şi tarifele la energie, Autoritatea Naţională de Reglemetare în Domeniul Energiei a decis ca preţul pentru consumatorii finali să scadă, în medie, cu 1,3%.


Reporter: Anca Baciu
Imagine: Călin Fedeleş

 

Comenteaza