De ce creşte preţul benzinei, după eliminarea accizei lui Ponta

De ce creşte preţul benzinei, după eliminarea accizei lui Ponta
Preţul carburanţilor este în creştere. Un expert Goldman Sachs ne dă unul dintre răspunsuri.

Dolarul american ar putea ajunge la paritate cu moneda euro în 2017, ca urmare a direcţiilor diferite în care vor evolua ratele dobânzilor pe cele două maluri ale Atlanticului, a apreciat luni economistul şef de la Goldman Sachs, Jan Hatzius, informează CNBC.

Dolarul s-a apreciat deja foarte mult în România, fiind tot mai aproape de valoarea monedei euro. Scumpirea dolarului duce şi la scumpirea carburanţilor, trend care s-a văzut cu ochiul liber în ultimele luni, în România. Practic, la noi nu s-a simţit deloc faptul că s-a eliminat acciza de 7 eurocenţi instituită de Guvernul Ponta. Benzina cea mai ieftină este peste 4,90 lei, adică atât cât era şi toamna trecută Aşa cum se ştie, preţul ţiţeiului este calculat în dolari, iar oscilaţiile monedei americane se reflectă şi în costurile carburanţilor. Cursul BNR de marţi era 4.4971 lei pentru un euro şi 4.2458 lei pentru un dolar.

Preţul carburanţilor s-a majorat şi din alte cauze: una este decizia OPEC de la sfârşitul anului trecut, de a reduce producţia zilnică de ţiţei, alta este aceea că emisfera nordică se confruntă cu o iarnă foarte grea.

Potrivit lui Jan Hatzius, Rezerva Federală americană ar putea să majoreze de trei ori dobânda de referinţă în 2017, ceea ce va creşte diferenţa faţă de poziţia de menţinere neschimbată a dobânzilor în Europa.

"Principalul motor este diferenţialul de dobândă. Dacă avem dreptate că Fed va majora dobânzile mai mult decât se aşteaptă pieţele, acesta este un bun indicator de urmărit", a declarat Hatzius,la o conferinţă organizată la Londra.

Potrivit lui Jan Hatzius, Goldman Sachs crede că există 35% şanse pentru ca o primă majorare de dobândă să fie anunţată de Fed chiar în luna martie. Economistul crede că motivul principal care stă la baza accelerării ritmului de majorare a dobânzilor după un deceniu de inerţie este situaţia bună a economiei care se îndreaptă spre obiectivele Fed.

În schimb, în ceea ce priveşte Europa, Jan Hatzius nu se aşteaptă la o majorare a dobânzii din partea Băncii Centrale Europene înainte de 2019. Chiar dacă nu crede că relansarea economiei europene dă semne de încetinire, Jan Hatzius atrage atenţia asupra ratei ridicate a şomajului, 9,8%, care în opinia sa va continua să menţină inflaţia sub ţinta avută în vedere de BCE.

Luna trecută, moneda euro a căzut la nivelul cel mai redus din ultimii 14 ani în raport cu dolarul (1,0397 dolari/euro). Marţi un euro costa 1.0592 dolari.

Comenteaza