De ce a rămas Clujul fără curent la început de an. Raportul despre marea avarie

De ce a rămas Clujul fără curent la început de an. Raportul despre marea avarie
Defecțiunea din Croația s-a propagat în România până la Cluj | Foto: Transelectrica

Un raport al Asociației Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E) relevă că avaria care a lăsat Transilvania fără energie electrică a fost declanşată de la o defecţiune din Croația.

În 8 ianuarie, o avarie în reţeaua de transport al energiei a lăsat fără electricitate mai multe zone din nord-vestul țării, fiind afectat și județul Cluj. Transelectrica a readus reţeaua la condiţiile normale de funcţionare în jurul orei 16:00, toți consumatorii afectaţi fiind realimentaţi în jurul orei 16:45.

„Specialiștii din Transelectrica au acționat cu profesionalism și promptitudine pentru stabilizarea sistemului și readucerea rețelei electrice naționale de transport la condiții normale de funcționare într-un timp scurt, minimizând impactul evenimentului produs în rețeaua interconectată.

Obiectivele strategice ale Transelectrica pentru perioada următoare vizează realizarea unor proiecte de investiții importante pentru consolidarea rețelei electrice de transport. Cel mai recent astfel de obiectiv atins a fost operaționalizarea, în decembrie, a liniei electrice aeriene 400 kV Oradea Sud – Nădab, finalizând astfel coridorul de transport Oradea Sud – Bekescsaba (HU).

În ceea ce privește analiza incidentului din rețeaua europeană interconectată, Transelectrica are o colaborare continuă cu organismele abilitate și furnizează toate datele necesare și participă activ în procesul de analiză stabilit.

Concluziile unei astfel de investigații vor conduce la implementarea unor măsuri pentru întărirea rețelei europene și pentru prevenirea pe viitor a unor astfel de incidente”, a declarat Cătălin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica.

Explicațiile tehnice din raportul ENTSO-E

„La 8 ianuarie 2021 la 14:05 CET, zona sincronă a Europei Continentale a fost separată în două părți din cauza întreruperilor mai multor elemente ale rețelei de transport într-un timp foarte scurt. Evenimentul inițial a fost declanșarea unui cuplaj de bare de 400 kV în stația Ernestinovo (Croația) prin protecție la supracurent la 14:04. Acest lucru a dus la o decuplare a celor două bare în stația Ernestinovo, care, la rândul său, a separat fluxurile de energie electrică din nord-vest și sud-est în această stație.

Liniile spre nord-vest limitate care au rămas conectate la o bară de legătură leagă Ernestinovo de Zerjavinec (Croația) și Pecs (Ungaria), în timp ce liniile de sud-est care au rămas conectate la o altă bară leagă Ernestinovo de Ugljevik Bosnia-Herțegovina) și Sremska Mitrovica (Serbia). Separarea din Ernestinovo duce la deplasarea fluxurilor de energie electrică către liniile învecinate, ulterior supraîncărcate.

La 14:04, linia Subotica - Novi Sad (Serbia) s-a declanșat din cauza protecției la supracurent. Aceasta a fost urmată de declanșarea ulterioară a liniilor datorită protecției la distanță, ducând în cele din urmă la separarea sistemului în două părți la 14:05. Separarea sistemului a dus la un deficit de putere (-6,3 GW) în zona de nord-vest și un surplus de putere (+6,3 GW) în zona de sud-est, rezultând la rândul său o scădere a frecvenței Zona Nord-Vest și o creștere a frecvenței în Zona Sud-Est.

La 14:05 CET, frecvența în zona de nord-vest a scăzut inițial la 49,74 Hz într-o perioadă de 15 secunde înainte de a atinge rapid o valoare de stare stabilă de 49,84 Hz. În același timp, frecvența în zona de sud-est a crescut inițial până la 50,6 Hz înainte de a se stabili la o frecvență de echilibru între 50,2 Hz și 50,3 Hz.

Datorită frecvenței scăzute în zona de nord-vest, serviciile contractabile întreruptibile în Franța și Italia (1,7 GW) au fost deconectate pentru a reduce abaterea de frecvență. Aceste servicii sunt furnizate de clienți mari care sunt contractați de operatorii de sistem de transport (OTS) respectivi pentru a fi deconectați dacă frecvența scade sub un anumit prag. În plus, 420 MW și 60 MW de putere de susținere au fost activate automat din zonele sincrone nordice și respectiv din Marea Britanie.

Aceste contramăsuri au asigurat că deja la 14:09 CET abaterea de frecvență de la valoarea nominală de 50 Hz a fost redusă la aproximativ 0,1 Hz în zona de nord-vest. Pentru a reduce frecvența ridicată în zona de sud-est, au fost activate contramăsurile automate și manuale, inclusiv reducerea producției de ieșire (deconectarea automată a unui generator de 975 MW în Turcia la 14:04:57).

În consecință, frecvența în zona de sud-est a revenit la 50,2 Hz la 14:29 CET și a rămas în limitele de control (49,8 și 50,2 Hz) până când resincronizarea celor două zone separate a avut loc la 15:07 CET. Între orele 14:30 CET și 15:06 CET frecvența în zona de sud-est fluctua între 49,9 Hz și 50,2 Hz din cauza dimensiunii destul de mici a zonei de sud-est, unde au fost deconectate mai multe unități de producție.

În această perioadă, frecvența în zona de nord-vest a fluctuat mult mai puțin și a rămas aproape de valoarea nominală, datorită dimensiunii destul de mari a zonei de nord-vest. Acest comportament de frecvență face obiectul unei investigații detaliate suplimentare.

Răspunsul automat și acțiunile coordonate întreprinse de OTS în Europa continentală au asigurat că situația a fost repusă repede aproape de funcționarea normală. Serviciile întreruptibile contractate în Italia și în Franța au fost reconectate la 14:47 CET și, respectiv, 14:48 CET înainte de resincronizarea zonelor de Nord-Vest și Sud-Est la 15:08 CET”.

ENTSO-E susține că va continua să mențină informate Comisia Europeană și Grupul de coordonare a energiei electrice, compus din reprezentanți ai statelor membre, cu rezultate detaliate ale analizelor tehnice preliminare. Asociația va prezenta rezultatele anchetei grupului de coordonare a energiei electrice și va publica ulterior un raport odată cu finalizarea analizei.

Comenteaza