Daniel Buda vrea ca fermierii din Estul Europei să fie plătiți la fel ca cei din Vest: „Diferențele sunt impardonabile”

Daniel Buda vrea ca fermierii din Estul Europei să fie plătiți la fel ca cei din Vest: „Diferențele sunt impardonabile”

Europarlamentarul Daniel Buda militează pentru ca diferențele de plăți directe între fermierii din Estul Europei și cei din Vest să ia sfârșit.

Liderul PNL Cluj susține că există o nemulțumire profundă a fermierilor din Estul Europei referitoare la plata directă la hectar, care, în această zonă, este mult mai mică decât în Vestul blocului european. Buda este de părere că această „nedreptate profundă” trebuie corectată .

Miercuri, în Parlamentul European, a avut loc o audiere comună a comisiilor AGRI (Agricultură și Dezvoltare Regională) și PETI (Comisia pentru Petiții), cu privire la inegalitatea plăților directe între statele membre ale Uniunii Europene.

Această dezbatere s-a desfășurat ca urmare a unor petiții depuse de fermierii europeni. Fermierii din țările din Est primesc în continuare plăți directe la hectar sub media UE. De la aderarea „noilor state membre” în 2004, aceste diferențe există și au fost chiar mai pronunțate decât astăzi.

Ultima reformă a PAC a încercat deja să realizeze o oarecare „convergență externă” a plăților directe, ceea ce înseamnă că toate statele membre cu plăți directe sub nivelul de 90% din medie au închis o treime din decalajul dintre nivelul inițial și acesta (90 %) nivel. Reforma PAC, care este în curs de negociere, va vedea un alt pas de convergență.

Conform concluziilor Consiliului European din iulie 2020 privind CFM, toate statele membre cu plăți directe la hectar sub 90% din media UE vor închide 50% din diferența dintre nivelul actual al plăților directe directe și 90% din UE media în șase etape egale începând cu 2022.

Această convergență va fi finanțată proporțional de toate statele membre. Cu toate acestea, chiar și la sfârșitul următoarei perioade de programare, plățile directe nu vor fi complet egale în toate statele membre ale UE.

Am întrebat Comisia Europeană de ce avem astăzi diferențe între plățile directe, între diverse state membre ale UE. Există o nemulțumire profundă a fermierilor din Estul Europei, cu privire la aceste diferențe de plăți, pe care le consider impardonabile.

Fermierii din Estul Europei folosesc aceleași îngrășăminte chimice, la aceleași costuri și acționează pe aceeași piață de desfacere. Trebuie sa corectăm această nedreptate profundă astfel încât fermierii din Uniunea Europeană să beneficieze de aceleași plăți directe deoarece costurile sunt la fel”, a transmis europarlamentarul clujean.

Comenteaza