Video Daniel Buda: Mi se pare o crimă că 15 județe din România nu accesează fonduri europene pentru programul „Laptele și cornul”

Daniel Buda: Mi se pare o crimă că 15 județe din România nu accesează fonduri europene pentru programul „Laptele și cornul”

În urmă cu o zi, Guvernul, reprezentanţii procesatorilor şi ai reţelei marilor magazine au convenit o reducere a preţului pentru laptele de consum pe o perioadă de şase luni.

Europarlamentarul Daniel Buda, care este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură și dezvoltare regională (AGRI), a comentat, la ZIUA LIVE, această decizie.

Decizia vine în completarea altor decizii luate de-a lungul timpului, care s-au constituit în diverse forme de sprijin pentru sectorul laptelui sau cel agricol. Din păcate, în România se întămplă niște anomalii și eu nu am o explicație logică la ce se întâmplă. Pe de o parte ne plângem că intră cereale foarte ieftine în țară aduse din Ucraina, iar pe de altă parte fermierii de vaci și-au vândut animalele pe considerentul că nu aveau mâncare pentru ele. Nu totul stă în bani, ci este o chestiune și de organizare. Este o discuție mult mai amplă aici”, a declarat, la ZIUA LIVE, Daniel Buda.

De asemenea, eurodeputatul clujean a tras un semnal de alarmă legat de programul „Laptele și cornul”.

Noi avem acest program, iar 15 județe din România nu accesează aceste fondurile pentru lapte. Adică sunt bani dați de la Uniunea Europeană, aproximativ 86 de milioane de euro, și sunt județe care nu îi accesează. Să ai acești bani la dispoziție și să nu fii în stare să-i cheltui, mi se pare cam mult. Am avut discuții și cu premierul Ciucă pe acest aspect.

Și pe această direcție s-ar consuma foarte mult lapte în România. Ar însemna o formă de sprijin pentru fermieri, dar aș putea spune că ar însemna o măsură de sprijin și pentru copii, o educație sănătoasă și toată lumea ar fi fericită. Mi se pare o crimă ca acest program să nu fie folosit în fiecare școală”, a afirmat Buda.

Grupul PPE din Parlamentul European rămâne în centrul vieții agricultorilor din România și nu numai!

Comenteaza