Dacia este în topul vânzărilor din Europa de anul trecut. Sandero, surpriza plăcută din 2021

Dacia este în topul vânzărilor din Europa de anul trecut. Sandero, surpriza plăcută din 2021
| Foto: Playtech.ro

Dacia a vândut bine în Europa cu Sandero în 2021. În ciuda crizei de componente electronice, brand-ul auto din România s-a clasat bine în topul vânzărilor.

Criza componentelor electronice şi-a pus amprenta asupra înmatriculărilor de maşini noi în Europa, însă chiar şi aşa Dacia Sandero a fost la un pas de locul al doilea, în timp ce zilele fără producţie din octombrie au dus Puma pe locul 20. Craiova a produs în 2021 cel mai bine vândut Ford din Europa.

Duster se plasează pe locul 15, cu peste 145.000 de unităţi vândute şi o creştere de 4%.

Opririle dese de producţie reali­zate de constructorii din Europa şi termenele de livrare tot mai lungi au afectat puternic atât uzinele, cât şi piaţa euro­peană în 2021, pentru prima dată valorile fiind stabilite de livrări şi nu de cererea din piaţă.

Astfel, după doi ani în care piaţa auto a fost afectată de noile limite de dioxid de carbon şi de pandemie, a urmat o criză a componentelor electronice, una a materiilor prime care chiar şi-au dublat preţurile dincolo de aprecierea costurilor legate de transport sau energie.

În premieră astfel, atât la nivel european cât şi local, topurile s-au schimbat, iar constructori precum Toyota şi Hyundai au avut un cuvânt greu de spus.

De partea cealaltă, Dacia a reuşit chiar să crească volumele faţă de 2020, iar după ani în care „doar retailul contează“ şi discuţiile despre cum modelele Dacia sunt în top doar la persoane fizice, Sandero i-a dat emoţii chiar şi lui Volkswagen Golf, liderul incontestabil al pieţei europene de zeci de ani.

Sandero, a treia cea mai vândută mașină din Europa în 2021

În 2021 Dacia Sandero a fost al treilea cel mai bine vândut automobil din Europa, după VW Golf şi Peugeot 208, cu precizarea că diferenţa dintre Sandero şi Peugeot 208 este de numai 77 de maşini la un volum de circa 197.000 de maşini. Din top trei, Golf a punctat un declin de 27% faţă de 2020, 208 a scăzut cu 1%, în timp ce Sandero a urcat cu 17%, fiind şi modelul cel mai nou dintre cele trei, fiind lansat comercial la final de 2020.

„În 12 ţări europene suntem în top cinci în Europa. În Europa de Nord avem vânzări mai reduse deoarece acolo segmentul compact este mai puternic. Sandero este din 2017 cel mai bine vândut automobil către persoane fizice, iar la noi aici este obiectivul, nu să fie numărul unu per total. Faptul că este în tip este foarte bine pentru noi“, a explicat Xavier Martinet, director de marketing la Dacia, în cadrul conferinţei de prezentare a rezultatelor.

Sandero a mai ocupat locul trei în Belgia, Franţa, Spania şi România, în timp Duster a intrat în top trei doar în România, unde s-a clasat pe poziţia secundă.

În cazul Ford, Puma a fost în 2021 cel mai bine vândut model la nivel european, cu aproape 133.000 de maşini, în creştere cu 12% faţă de anul anterior – când producţia sa a fost afectată de pandemie. Chiar şi aşa, este singurul model Ford din top 25 european.

Anul trecut Ford a produs în România cu 9% mai puţine maşini decât în 2020, volumul fiind redus la circa 163.000 de unităţi.

 

Comenteaza