Cum a fost găsit Coiful Dacic de la Coțofenești, datat din secolele V-IV înainte de Cristos
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Ian 2025, 09:18
- Eveniment
- Ascultă știrea

Coiful de Aur de la Coţofeneşti, furat sâmbătă de la Muzeul din Drents, Olanda, alături de alte trei brățări de aur dacice, are o poveste aparte. Jaful a inflamat scena politică din România.
Piesa - datată în sec. IV - V î.e.n. - despre care nimeni nu știa atunci că are o valoare inestimabilă, zăcea acum aproape 100 de ani, la vedere pe un deal din satul Coțofenești, judeţul Prahova. Artefactul de aur a fost descoperit întâmplător în jurul anului 1927, de câțiva copii care păşteau vitele. Povestea piesei din tezaurul dacic a fost prezentată în 2020 de Ernest Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie a României, într-un documentar realizat de TVR.
Coiful dacic a fost găsit „cel mai probabil în 1927 sau chiar 1926” de câțiva copii din satul Poiana, care pășteau vitele pe un deal. L-au dus acasă, în gospodărie, potrivit directorului Târnoveanu. „Copiii au găsit o «căciulă», aşa au şi declarat, şi au pus-o rând pe rând în cap şi au adus-o acasă, în curtea familiei Simion. Coiful a fost găsit de unul din copiii acestei familii, care se numea Traian”, a spus Târnoveanu, în anul 2020, citat de hotnews.ro.
„După ce a fost adăpătoare pentru găini, a fost aruncat pe acoperişul unui coteţ. Nu şi-au dat seama că piesa este din aur. Şi pentru faptul că aurul antic conţine în mod firesc o mare cantitate de argint. Şi acest argint îi dă o culoare gălbuie neobişnuită pentru noi”, mai spunea Ernest Târnoveanu în documentarul TVR.
Coiful a fost dus de părinți la un negustor din Ploiești, Jean Marinescu, care a plătit la schimb 30.000 de lei, potrivit sursei citate. Marinescu a luat coiful şi l-a donat Muzeului Naţional de Antichităţi, de unde în anul 1971 a ajuns la Muzeul Național de Istorie.
Amuintim că în dimineața zilei de 25 ianuarie 2025 sediul Muzeului Drents din Assen, Regatul Țărilor de Jos, a fost ținta unui atac ce a vizat sustragerea unor artefacte aflate în expoziția „Dacia! Kingdom of Gold and Silver”. Din informațiile furnizate de conducerea Muzeului Drents și de autoritățile judiciare olandeze, este vorba despre o spargere a singurului zid exterior al clădirii, prin utilizarea unui exploziv puternic.
Prin spărtură au pătruns în sală mai multe persoane, care au sustras patru piese de patrimoniu: coiful de aur de la Coțofenești (datat în secolele V-IV a. Chr.) și trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia (datate în a doua parte a secolului I a. Chr.). Toate aceste bunuri culturale fac parte din colecția Muzeului Național de Istorie a României.