Cursul valutar. Leul şi-a mai revenit, dar râmâne peste pragul de 4,58 lei/euro

Cursul valutar. Leul şi-a mai revenit, dar râmâne peste pragul de 4,58 lei/euro
După recordul înregistrat joi, de 4,5872 lei/euro, atins pe fondul tensiunilor politice create în jurul Cabinetului Grindeanu, vineri cotaţia oficială afişată de Banca Naţională este de 4,5812 lei/euro.

Vineri, pe piaţa valutară, leul a debutat la cotaţii de peste 4,59 pentru un euro, dar ulterior a coborât chiar şi sub 4,57 însă la ora 13.00 a fost consemnată cotaţia oficială - valabilă până luni - de 4,5812.

Cotaţii de peste 4,58 lei/euro nu au mai fost consemnate din luna iulie 2012.

Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România, consideră că un răspuns rapid la nesiguranţa politică internă va frâna deprecierea monedei naţionale faţă de principalele valute, evitându-se riscul depăşirii nivelului de 4,6 de lei pentru un euro. „Situaţia politică incertă de pe plan intern, dar şi conjunctura externă nefavorabilă a deprecizat leul faţă de euro şi dolarul american, iar tendinţa este în continuare de depreciere", a declarat Claudiu Cazacu.

„Cursul euro-leu era pe un trend ascendent de câteva luni. Însă situaţia recentă pare să fi favorizat o accelerare a deprecierii leului. Astăzi avem 4,59 de lei pentru un euro şi ne apropiem de 4,6 lei. Cred că incertitudinea legată de situaţia politică din România a avut un rol în această privinţă. În acelaşi timp este o conjunctură internaţională nefericită. Şi cred că împreună au condus la această mişcare", a mai spus analistul.

În ceea ce priveşte dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a depreciat de la 4,1082 lei la 4.0999 lei, iar cursul francului elveţian a scăzut de la 4,2164 lei la 4,2105 lei.

 

 

Comenteaza