Cum ne luăm apartament pe credit. Cu Prima Casă sau direct de la bancă?

Cum ne luăm apartament pe credit. Cu Prima Casă sau direct de la bancă?

Alegerea unui credit ipotecar implică o analiză profundă a ofertelor bancare, având în vedere că avansul, costurile și criteriile de eligibilitate diferă de la o bancă la altă. Banca Transilvania se află în topul național creditelor acordate prin programul guvernamental Prima Casă.

Cea mai eficientă metodă pentru a alege în cunoștință de cauză este compararea tuturor creditelor oferite de bănci, având în vedere că aceasta reprezintă costul total al unui credit și include pe lângă rata dobânzii și celelalte comisioane și taxe asociate, plătite de beneficiarul creditului pe toată durata perioadei de rambursare. 

Dacă nu apelează la Creditul Prima Casă (la care avansul este de 5%), cei interesați de un împrumut au ca alternativă un credit ipotecar al cărui avans este cuprins între 15 și 35%, conform unei analize de pe platforma financiară FinZoom.

"La creditele ipotecare găsim și oferte cu dobânzi fixe pe perioade de 5, 10 ani, chiar 30 ani. Principalul avantaj al programului Prima Casă a rămas doar avansul de 5%, în timp ce costurile sunt cam aceleași la creditele ipotecare, indiferent dacă sunt oferite direct de bancă sau sunt prin programul Prima Casă.

Pentru cei care reușesc să pună bani deoparte un avans mai mare reprezintă un avantaj, fiindcă se vor îndatora către bancă mai puțin și creditul nu va mai fi așa de împovărător pentru următorii zeci de ani. Indiferent de mărimea creditului contractat inițial, rambursările parțiale anticipate reprezintă cea mai bună soluție de reducere a datoriei", susține Irina Chițu, director al FinZoom.

Pentru un credit ipotecar de 225.000 lei/ 30 ani dobânda anuală efectivă (DAE) variază între 5,15 și 9,12% (dobândă fixă pe toată perioada de creditare). Pentru Prima Casă este între 4,92 și 5,34%. În cazul în care clientul are nemulțumiri cu banca, Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar (CSALB) va aduce înțelegere gratuit, corect, în mai puțin de trei luni.

CSALB este o instituție înființată ca urmare a unei directive europene și intermediază negocierea dintre consumatori și bănci sau instituții financiare nebancare (IFN), pentru contractele aflate în derulare. Consumatorii din orice județ pot trimite cereri către CSALB prin aplicația online aflată pe site-ul instituției.

VEZI Mediatorii bancari, tot mai solicitați la Cluj

Dacă banca acceptă intrarea în procedura de conciliere este desemnat un conciliator. CSALB colaborează cu 20 de conciliatori, dintre cei mai buni specialiști în drept, cu expertiză în domeniul financiar-bancar. Totul se rezolvă amiabil, iar înțelegerea părților are puterea unei hotărâri în instanță. 

TOP CREDITE PRIMA CASĂ 
(225.000 lei, pe 30 de ani)

1.151 lei / lună: CEC Bank
1.155 lei / lună: Leumi
1.157 lei / lună: Banca Transilvania, BCR, BRD, ING, Raiffeisen, OTP, Vista
1.161 lei / lună Credit Agricole
1.242 lei / lună: Banca Românească

TOP CREDITE IPOTECARE
(225.000 lei, pe 30 de ani)

Raiffeisen 1.231 lei/ lună
CEC Bank 1.234 lei / lună
First Bank 1.261 lei / lună
OTP Bank 1.266 lei / lună
Unicredit 1.283 lei / lună

Sursa: FinZoom

Comenteaza