Cum atrage Ardealul banii europeni

Cum atrage Ardealul banii europeni
Gradul de absorbţie a fondurilor pe Programul Operaţional Regional a crescut în regiunea de nord-vest a României cu 12% faţă de începutul acestui an.

Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest (RDNV) şi-a îmbunătăţit gradul de atragere a fondurilor alocate prin Programul Operaţional Regional (POR) 1007-2013 de la 27,1% la începutul anului la 39,04% în acest debut de toamnă, conform unui statistici a Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest (ADRNV). Cel mai bine stă Ardealul de Nord la banii pentru axele infrastructură rutieră şi socială.

Absorbţia fondurilor pentru dezvoltarea urbană (Axa nr. 1) a urcat de la 10,8 la 23,5%; pentru infrastructura rutieră (Axa nr. 2), de la 46 la 56,5%; pentru infrastructura socială (Axa nr. 3), de la 39,3 la 52,6%; pentru mediul de afaceri (Axa nr. 4), de la 22,8 la 39,5%; pentru turism (Axa nr. 5), de la 26,8 la 32,3%. În total, pentru alocări de 488 de milioane de euro s-au depus până la finele lui septembrie 1.159 de proiecte, în valoare de 1,05 miliarde de euro. Axa nr. 6 este dedicată asistenţei tehnice pentru implementarea POR: implementare, management şi evaluare, respectiv activităţi de publicitate şi informare.

Gradul de absorbţie cel mai bun se înregistrează până acum la echipamentele pentru situaţii de urgenţă (70,4%), microîntreprinderi (61,1%), infrastructura rutieră (56,5%), infrastructura de servicii sociale (53,6%), infrastructura educaţională (50,8%), infrastructura de sănătate (46,4%), cazare şi agrement turistic (32,4%), patrimoniu cultural (32,1%), poli de creştere (30,3%). Mai slab stau centrele urbane (24,5%), infrastructura de afaceri (19,2%), poli de dezvoltare (5,07%), iar reabilitarea termică şi situri industriale încă nu au absorbit niciun ban. Alocările pentru POR se fac de la Fondul European de Dezvoltare Regională şi de la bugetul de stat.

„Infrastructura rutieră şi cea socială au cele mai bune grade de absorbţie pentru că acestea au beneficiat de primele ghiduri lansate. În plus, proiectele de infrastructură rutieră sunt scumpe, implică bani mulţi. Programul de reabilitare termică a fost lansat anul trecut, iar banii destinaţi iniţial siturilor industriale au fost redirecţionaţi către acest domeniu. Cu toate că încă nu au fost absorbiţi bani pentru reabilitarea termică, au fost depuse deja proiecte de 15 milioane de euro pentru cele 22,8 milioane de euro alocate. Programul pentru situri industriale nu a atras bani şi a fost suspendat, el figurează doar în statistici. Oricum, POR este cel mai avansat în privinţa atragerii fondurilor europene", a precizat Andreea Marcu, expert în comunicare în cadrul ADRNV.
Obiectivul POR constă în sprijinirea unei dezvoltări economice, sociale, echilibrate teritorial şi durabile a regiunilor României, prin concentrarea asupra polilor urbani de creştere, prin îmbunătăţirea condiţiilor infrastructurale şi ale mediului de afaceri, pentru a face din regiunile României, în special cele rămase în urmă, locuri mai atractive pentru a locui, a le vizita, a investi şi a munci. Ţintele specifice sunt creşterea rolului economic şi social al centrelor urbane, prin adoptarea unei abordări policentrice, în vederea stimulării unei dezvoltări mai echilibrate a regiunilor; îmbunătăţirea accesibilităţii regiunilor, a centrelor urbane şi a legăturilor cu zonele înconjurătoare; creşterea calităţii infrastructurii sociale a regiunilor; creşterea competitivităţii regiunilor ca locaţii pentru afaceri, creşterea contribuţiei turismului la dezvoltarea regiunilor. 

Stadiul POR în Nord-Vest

Axa Alocare Cerere

1. Dezvoltare urbană 164 mil. euro 278 mil. euro
2. Infrastructură rutieră 103 mil. euro 247 mil. euro
3. Infrastructură socială 83 mil. euro 192 mil. euro
4. Mediu de afaceri 70 mil. euro 196 mil. euro
5. Turism 65 mil. euro 142 mil. euro

Sursa: ADRNV

Comenteaza