Video Cum vor veni banii europeni la Cluj. Mai puțini pentru utilaje, mai mulți pentru tehnologie

Cum vor veni banii europeni la Cluj. Mai puțini pentru utilaje, mai mulți pentru tehnologie
Combinatul de mobilă de la Jucu trece tot mai mult la fabricația robotizată | Foto: Ecolor

Inovarea pentru sănătate și bunăstare, dezvoltarea sectoarelor emergente și transformarea digitală sunt cei trei piloni pe care se va baza regiunea Clujului pentru intrarea banilor europeni din exercițiul financiar 2021-2027.

Viitorul industriei manufacturiere din această zonă a țării a fost dezbătut, într-o conferință online, de către organizațiile EIT Manufacturing Hub România, Acces IT Oradea Cluster, Transilvania Digital Innovation Hub. Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) a prezentat prioritățile de finanțare europeană pentru industria din Ardealul de Nord.

“Din acest an ADRNV va avea un argument în plus, statutul de autoritate de management. Astfel, vom putea adapta liniile de finanțare pe care le vom avea la dispoziție în viitorii șapte ani. În România vom beneficia de alocare de 5,9 miliarde de euro pentru specializarea inteligentă.

Trebuie să învățăm toți strategia Uniunii Europene. De multe ori companiile, universitățile sunt prea prinse cu activitățile interne și nu se orientează spre inovație, spre ceea ce le-ar putea oferi în plus pe piață. În China, SUA, aceasta este realizată într-un ritm extrem de rapid și are impact în viața de zi cu zi.

Cea mai mare parte a fondurilor alocate până acum la noi s-a îndreptat către autoritățile locale, strategia de specializare inteligentă, orașele inteligente. Strategia de specializare inteligentă regională va fi fundamentul pentru fondurile care vor fi primite. UE va finanța regiunile cu adevărat competitive.

În regiunea noastră am organizat ateliere de descoperire antreprenorială și am identificat trei piloni mari de îndreptare a acestor fonduri: inovare pentru sănătate și bunăstare (agroalimentar, cosmetice și suplimente alimentare, sănătate), dezvoltarea sectoarelor emergente (materiale noi, tehnologii de producție avansate), transformare digitală (tehnologia informațiilor și a comunicațiilor)”, a specificat Cristian Otgon, șeful departamentului investiții regionale din ADRNV.

Proiectele de cercetare vor trebui să aducă produse în piața reală

“Multe dintre companiile cu care am dialogat au tendința să creadă în "rețeta magică", nu într-un efort susținut în abordarea cercetării și inovării. Trebuie să ne schimbăm organizațiile (companii, universități, clustere, chiar instituții publice) în același ritm în care apar tehnologiile în jurul nostru pentru a fi relevanți în piață.

Orientarea va fi clar îndreptată pentru piață; vor fi soluții IT pentru primării, dar mai mult decât platforme și site-uri vor fi servicii digitale aplicabile concret pentru cetățeni. Vom avea o dezvoltare a structurilor de cercetare și inovare pentru companiile cu specializare inteligentă, iar proiectele de cercetare vor trebui să aibă un impact pe termen scurt în sectorul antreprenorial, să fie aplicate în piață.

Procesul de regionalizare și descentralizare nu se va produce peste noapte. Vom sprijini transferul tehnologic prin care companiile vin cu o cercetare pentru un produsul care va intra pe piață, dar și cu structuri precum living lab, fab lab, ateliere de descoperiri antreprenoriale care să deschidă viziunea actorilor din economia regiunii”, spune acesta.

40% din IMM-urile locale nu rezistă în pandemie

Iulian Miclea, expert în fonduri europene, a subliniat că mărirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) va trebui să se facă prin echipamente inovatoare, mai ales că în România se constată o densitate scăzută a acestui tip de firme.

“Strategia de dezvoltare inteligentă a regiunii prevedere creșterea numărului de întreprinderi inovative noi, care au standarde ale economiei sustenabile. Investițiile pentru creșterea competitivității care se pot finanța prin ADRNV vor viza sprijinul pentru internaționalizare, adoptarea tehnologiei de telecomunicații, sprijinirea clusterelor.

Sunt eligibile pentru fondurile UE mai ales procesele, automatizare, robotică, activități de digitaligare, design industrial, imprimare 3D, activități de marketing. Față de exercițiul financiar precedent al UE, unde fondurile pentru IMM-uri vizau achiziții de echipamente, în perioada 2021-2027 se are în vedere trecerea la un alt nivel: finalizarea proiectelor cu scop în inovare care să aducă și această componentă.

Se pregătește un program pentru digitalizarea IMM-urilor din mediile urban și rural, cu fonduri nerambursabile între 30.000 și 100.000 de euro. Deoarece studiile făcute în România relevă că doar 40% dintre IMM-uri pot să supraviețuiească în condiții de pandemie, va fi lansat un program gestionat de ADRNV, cu alocare de 12 milioane de euro.

Este o schemă de ajutor de minimis prin care vor fi cofinanțate hardware, instalare de rețele, aplicații și licențe software, servicii de găzduire și cloud, servicii de securitate cibernetică, cam tot ce e nevoie pentru digitalizarea unei societăți. Vom crea o platformă pentru depunerea acestor proiecte”, a spus Miclea.

Ardealul de Nord: industrie mai bună, agricultură mai slabă

Evenimentul „Industria manufacturieră din Regiunea Nord-Vest, încotro?” a relevat faptul că trei forțe majore vor influența industria manufacturieră a RNV în anii care vor urma: transformarea digitală, criza provocată de Covid- 19 și măsurile de reorganizare a lanțurilor de valoare globale.

Industria din RNV contribuie peste medie la formarea cifrei de afaceri din industrie în România (cu 31,4%). În schimb, ponderea agriculturii în valoarea adăugată brută în RNV (4,58%) este depășită de media națională (4,8%). Industria prelucrătoare generează locuri de muncă într-o proporție semnificativă.

Participanți au concluzionat că, pentru ca RNV să se poată concentra asupra punctelor forte și să le dezvolte într-o manieră direcționată pe baza unui proces de descoperire antreprenorială, progresul  trebuie monitorizat prin implementarea unui sistem de monitorizare și evaluare.

Industria manufacturieră cuprinde mai multe sectoare de specializare inteligentă din RNV, potrivit strategiei 2021-2027: industriile auto; prelucrarea lemnului; agroalimentară; confecțiilor și pielăriei; încălțămintei; construcțiilor metalice; de mase plastice, agricultura și silvicultura.

Transformarea digitală este un termen larg și include transformarea procesului de afaceri, competențe, activități și modele. Digitalizarea schimbă condițiile generale pentru companii, concurenții fac produsele și serviciile existente mai atractive pentru clienți prin utilizarea soluțiilor digitale.

La nivelul UE doar 20% din IMM-uri au un nivel avansat de digitalizare, iar la nivelul României, numai 8%. Țara noastră ocupă locul 27 din 28 la indicele economiei și societății digitale în UE, ultima poziție în indexul Digital Transformation Enablers și ultimul loc ca integrare a tehnologiilor digitale.

Comenteaza