Cu cât e mai scumpă viața la Cluj decât în alte orașe din Transilvania

Cu cât e mai scumpă viața la Cluj decât în alte orașe din Transilvania
| Foto: facebook.com/visitclujnapoca

O platformă care îți permite să compari costurile vieții în peste 9.000 de orașe din întreaga lume, arată că viața la Cluj este semnificativ mai scumpă decât în alte orașe transilvane.

Prețurile înregistrate în baza de date a celor de la Numbeo îți permit să iei în calcul toate costurile, inclusiv nivelul chiriilor, costurile cu mâncarea, distracția, îmbrăcăminte, transport și alte cheltuieli.

Astfel, Numbeo constată că avem nevoie de aproximativ 7.900 de lei la Sibiu și numai 6.600 de lei în Alba Iulia pentru a menține același nivel de viață pe care îl putem avea cu circa 8.700 lei în Cluj-Napoca.

În privința costurilor cu chiria în toate aceste orașe, Clujul este mult mai scump. Astfel, chiriile în Cluj sunt duble față de Sibiu, și cu 143% mai mari decât în Alba Iulia.

Cât privește prețurile în restaurante și acestea diferă semnificativ între cele trei orașe, Clujul fiind și la acest capitol cel mai scump. O masă la un restaurant normal, nu de lux, costă în Sibiu în medie 20 de lei, în timp ce la Cluj costul este de 25 de lei. La Alba Iulia, costul unei mese la un restaurant fără pretenții este de circa 17 lei, cu aproximativ  47% mai mic față de Cluj.

La capitolul transporturi, un bilet de autobuz costă 2,50 lei la Cluj, 2 lei la Sibiu și tot 2.50 lei la Alba Iulia.

Diferența este însă foarte mare pe piața imobiliară. La Cluj, în afara centrului, locuințele sunt cu aproape 58% mai scumpe decât la Sibiu și cu 76% mai scumpe decât în Alba Iulia.

În privința câștigurilor salariale, salariul mediu lunar este cu peste 17 procente mai mare la Cluj decât la Sibiu și cu 60% mai mare față de Alba Iulia.

Etichete
Comenteaza