“Corporațiile și firmele mici din IT sunt în interdependență”

“Corporațiile și firmele mici din IT sunt în interdependență”

"O companie de talia noastră susține startup-urile locale. Asta pentru că în cadrul acestor companii și nu numai, găsim specialiști care acționează pe anumite nișe, vin cu idei inovative, proaspete, care pot să fie adoptate de marile companii", relevă Titus Claudiu Mic, Head of Group Operations al companiei de software NTT DATA Romania.

“Eu am fost educat în spirit german, făcând primii ani de școală în acea țară; acolo fiecare copil are un plan personalizat de pregătire pentru viață. În România trebuie încurajate talentele astfel încât studenţii să rămână aici după finalizarea studiilor. Eu și fratele meu am fost o excepție pentru că părinții noștri au emigrat prima dată în Germania, apoi în Italia, dar noi doi am decis să ne continuăm viața, cariera în România. Universitățile trebuie să pregătească studenții pentru ceea ce se cere în economie, să fie racordate la cerințele pieței”, spune Titus Mic.

Acesta crede că ar fi bine ca absolvenții clujeni din IT să încerce mai întâi să activeze şi să acumuleze experienţa din postura de salariați și doar apoi să încerce o afacere pe cont propriu.

“Corporațiile și firmele mici din IT sunt în interdependenț㔓Informatică se face din pasiune; dacă îți propui să pleci dintr-o firmă în alta pentru a avea un salariu ceva mai mare, nu vei avea câștig de cauză. E important ca tinerii să cunoască mai întâi piața, cerinţele şi rigorile acesteia, noțiuni de marketing şi modul corect de promovare cât şi procesele şi procedurile dintr-o firmă.

Inclusiv o companie de talia noastră susține startup-urile locale. Asta pentru că în cadrul acestor companii și nu numai, găsim specialiști care acționează pe anumite nișe, vin cu idei inovative, proaspete, care pot să fie adoptate de marile. Corporațiile și firmele mici din IT sunt în interdependență. Corporația este ca un vapor, iar micile firme, ca niște șalupe rapide – mult mai adaptabile - care îl însoțesc”, explică Titus Mic.

Cu toate că principalii clienți ai companiilor IT din România sunt încă în afara granițelor țării, încep să existe și solicitări din partea celor autohtoni pentru produse create în țară.

“Corporațiile și firmele mici din IT sunt în interdependenț㔓Pasul de la lohn IT, outsourcing, nearshore la produse proprii este mare, însă NTT DATA Romania are deja 300 de clienți la nivel național pentru produsul propriu Clarvision în dezvoltarea căruia vor mai fi investiți 3 milioane de euro”, precizează cel care ocupă poziţia de Head of Group Operations în cadrul NTT DATA Romania.     

Aplicarea pe scară largă a tehnologiei e încă departe, deși în Cluj au venit giganți ai domeniului IT care au un nivel înalt tehnologic şi pot să ofere valoare adăugată ridicată, mai spune Titus Mic.

“În România, introducerea digitalizării merge destul de încet - de aceea majoritatea companiilor de IT își au clienții peste hotare - mai mult la marile companii, firmele mici au încă probleme cu automatizarea. La instituțiile de stat este și mai complicat pentru că majoritatea își stochează datele pe suport fizic și nu sunt interconectate. Sunt sigur că în viitor vom face salturi uriaşe în această privinţă deoarece nu ne putem împotrivi acestui val care ne forţează să acţionăm”, concluzionează acesta.

Comenteaza