Constructorul care a ținut blocat peste un an un tronson al Autostrăzii Transilvania, dat afară

Constructorul care a ținut blocat peste un an un tronson al Autostrăzii Transilvania, dat afară

Ministrul Transporturilor, Sorin grindeanu, a anunțat că CNAIR a reziliat astăzi contractul pentru secțiunea Chiribiș – Biharia a autostrăzii Transilvania.

Lotul Chiribiș – Biharia are aproape 29 km și face parte din tronsonul Suplacu de Barcău – Borș.

„A fost nevoie de această măsură ca urmare a blocajului generat de constructor care nu a reușit nici până acum să predea un Proiect Tehnic conform. Contractul a fost semnat în anul 2020 iar construcția ar fi trebuit să fie finalizată până la sfârșitul acestui an (2022)”, a transmis Grindeanu.

Potrivit lui, CNAIR va relansa acest contract în cel mai scurt timp.

„Modificarea recentă a legislației privind achizițiile publice va ajuta la urgentarea procedurilor și nu va mai trebui astfel să pierdem ani de zile pentru reluarea lucrărilor, ca în trecut. Șantajul constructorilor care vor bani fără să muncească s-a încheiat!”, a conchis șeful Transporturilor.

Cei de la Asociația Pro Infrastructură cereau încă de anul trecut rezilierea acestui contract, după ce antreprenorul general, Trameco, care trebuia să finalizeze proiectul tehnic în decembrie 2020, a solicitat costuri suplimentare de 48% - variantă neacceptată de CNAIR, astfel că șantierul a rămas blocat. CNAIR a transmis atunci că se așteaptă data de "11 mai ca să expire scrisoarea de garanție de bună execuție făcută de Trameco la City Insurance" (detalii AICI).

Contractul pentru Chiribiș - Biharia din A3 a fost semnat în iunie 2020, iar valoarea contractului era de 326,51 de milioane de lei, fără TVA (cca 69 de milioane de euro). Contractu prevedea 6 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție.

Subsecțiunea 3C2 (Chiribiș – Biharia), se întinde între km 30+550 și km 59+100 (28,55 km), începe în zona localitatii Sînlazar (intersecția cu drumul național DN19E) și tranzitează o zonă de câmpie, între localitățile Mișca și Chislaz, unde DN19E (Chiribiș – Salard – Biharia) a fost deviat în lungul autostrăzii, pe o lungime de 4,2 km.

Comenteaza