Consorţiu pentru apele şi energia Clujului

Consorţiu pentru apele şi energia Clujului
Agenţiile economice şi instituţiile publice din Regiunea Nord-Vest fac paşi timizi către o formă de asociere care în Europa sau în alte părţi ale lumii este deja o tradiţie.
Societăţile care activează în sectorul apelor din Regiunea Nord-Vest, autorităţile locale sau instituţiile care vor să profite de pe urma resurselor geotermale se vor alia în primul cluster al apelor din România. Noua formă de organizare, care ar urma să faciliteze accesul atât la iniţierea de proiecte în domeniu, cât şi la resurse financiare din fondurile europene, a fost iniţiată de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV) şi Institutul Regional pentru Cercetare, Educaţie şi Transfer Tehnologic (IRCETT).

“E o iniţiativă apărută în urma unor proiecte pe care noi le-am făcut. Primul cluster al apelor înseamnă o modalitate prin care firmele româneşti încearcă să facă faţă presiunilor concurenţei, prin accelerarea cooperării. Vorbim despre clustere bazate pe cunoaştere, nu de simple asocieri comerciale. În acest cluster al apei ne dorim să se regăsească atât utilizatori de tehnologie în acest domeniu, cât şi producători sau cercetători”, a informat Claudiu Coşier, director al ADRNV. Domeniile ce vor fi acoperite sunt energia, turismul, apele minerale şi politicile publice. Până în momentul de faţă, clusterul a obţinut adeziunea a 14 membri, printre care Universitatea din Oradea, autorităţile publice din Salonta, Sânmartin şi Satu-Mare. ADRNV şi IRCETT vor definitiva platforma pe care va funcţiona, structura sa şi proiectele principale.

Comenteaza